Dags att undersöka alternativen på allvar | Fria.Nu
Madelene Axelsson

Inledare


Basinkomst

  • Ska vi tro forskningen kommer i stort sett alla dessa jobb snart vara ersatta av robotar - så kanske är det är dags att titta på alternativen - på allvar.
Göteborgs Fria

Dags att undersöka alternativen på allvar

Första maj närmar sig och med den, diskussionerna vi snart inte kan ducka för längre. Är människan verkligen till för produktionen, är lönearbete allt och hur länge ska Sverige undvika basinkomstfrågan?

Nyheterna på sistone har talat sitt tydliga språk, fler personer i Sverige än på väldigt länge är i arbete och därmed går det bra för oss. För arbetet visar inte bara att Sverige är i god form utan det är också självskrivet att vi människor mår bättre när vi arbetar. Med en stark fackföreningsrörelse i ryggen som bygger på full sysselsättning och rätten till arbete blir allt annat nästan otänkbart.

För en tid sedan pratade GFT med Magdalena Petersson McIntyre, forskare på centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet som forskar kring just arbete. Hon menar att det är en så oerhört stor del av den normativa bilden av oss som ligger i arbetet att vi känner oss misslyckade om vi inte älskar vårt jobb. Inte bara har ett – utan älskar det. Det är ett ganska hårt krav att för att bli en lyckad människa vara tvungen att älska sitt jobb.

Samtidigt ökar stressen på jobbet och med den den fysiska och psykiska ohälsan – något Arbetsmiljöverket nu ska ta tag i enligt helt nya föreskrifter. Initiativet är välkommet för väldigt lite händer, både i åtgärder kring dessa problem men också i diskussionen kring alternativen. För sanningen är att alla inte älskar sitt jobb. Med tanke på en framtid full av robotar som enligt nya uppskattningar i en rapport från universitetet i Oxford kan ta över upp till 55 procent av våra jobb inom en 20-årsperiod så kanske det är dags att titta på alternativen – på allvar.

6-timmars arbetsdag testas lite här och där men får ingen fart och den svenska debatten kring basinkomst är minst sagt energilös och sömnig. Det enda partiet som ens har frågan på dagordningen är Miljöpartiet. Detta trots pilotprojekt i Finland där den borgerliga regeringen avsatt 700 miljoner kronor för att ge 2 000 personer 5 000 kronor i månaden utan krav på motprestation. Italien, Nederländerna och Kanada är andra länder med tester på gång, och stödet är stort, inte minst från framstående ekonomer. Men inte i Sverige – här är det politiska motståndet mot basinkomst massivt.

Men är det lönearbete som är människas mål med livet? Jag är inte så säker på det, och tycker mig märka bland vänner att fler och fler ser över sina situationer, hur vi kan dra ner på timmarna och fortfarande klara livhanken. Vi omfamnar den välsignat välkomna odlingstrenden, drömmer om självhushållning och är kanske inte längre lika övertygande om att ökad produktion och konsumtion är samhällets främsta pelare och lönearbete vår frälsning. Och kanske kommer fackföreningsrörelsen faktiskt inte gå under om vi jobbar mindre och kanske kommer det inte innebära att vi monterar ner välfärden.

Diskussionen om basinkomst har stöd och kritiker till höger och vänster och allt beror på hur en väljer att genomföra en sådan reform. Men tanken är inte i något läger att förslappa ett helt land, utan kanske kan det istället bli ett incitament till andra strukturer där tid finns till samarbeten och engagemang vi behöver som en motkraft till det samhälle kapitalismen oundvikligen skapar med ökad individualism och ökade klyftor. Men först tror jag att vi behöver öppna för att det finns andra värden i livet än arbete och att vi alla är bra på olika saker. Först då kommer vi kunna hitta en plats för alla.

Annons

© 2020 Fria.Nu