Naloxon har räddat hennes liv | Fria.Nu
  • Jonna Sohlmér driver Instagram-kontot "En vanlig dag utan heroin" och är aktuell i ett kapitel i den nya antologin "Dogmer som dödar – vägval för svensk narkotikapolitik".
Fria Tidningen

Naloxon har räddat hennes liv

För sex år sedan tog sig Jonna Sohlmér ur sitt heroinmissbruk. Flera gånger har hennes liv kunnat räddas tack vare Naloxon, som häver överdoser.

Fyra eller fem. Så många gånger har Jonna Sohlmérs liv kunnat räddas tack vare Naloxon. Läkemedlet får inte delas ut till vem som helst men används inom sjukvården för att häva överdoser av heroin och andra opioider. Regeringen har tillsatt en snabbutredning om en lagändring så att läkemedlet ska kunna delas ut som nässpray till missbrukare och anhöriga – för att rädda liv. I dag funderar Jonna Sohlmér på hur livet hade sett ut om hon själv hade haft tillgång till nässprayen för sex år sedan, innan hon blev drogfri. Särskilt ett tillfälle har etsat sig fast i minnet – natten när en av hennes vänner dog.

– Vi tog ett återfall tillsammans. När jag vaknade på natten försökte jag väcka honom och jag tog tag i hans tå men den var redan kall. En kompis i lägenheten gjorde konstgjord andning tills ambulansen kom. Det kanske var kört ändå men jag tänker ändå på om jag hade haft Naloxon och kunnat ge honom det... Det hade kanske kunnat rädda hans liv.

Det var inte bara Naloxon som blev räddningen i Jonna Sohlmérs liv. När hon var 26 år hamnade hon på botten. Hon hade förlorat jobbet som familjerättsjurist. Hennes dåvarande pojkvän satt i fängelse. Hennes vänner hade dött. Själv bodde hon i en lägenhet hos en man och i utbyte mot sex fick hon heroin.

– Det var så fruktansvärt hemskt att bo där och ha det betalningskravet. För första gången i mitt liv kände jag att jag inte orkade längre, utan att jag hellre dör än fortsätter. Då gick jag till sprutbytet i Malmö – innan abstinensen och känslorna hunnit komma ikapp. Jag sa att jag ville sluta.

Hon hade flera gånger varit inne på olika behandlingar men hela tiden återfallit. Socialtjänsten gjorde en utredning om att omhänderta henne och alla tyckte det var positivt att hon själv sökte hjälp. Inom några dagar fick hon tillgång till metadonbehandling, som hon själv haft önskemål om.

– Just den dagen kände jag att jag hellre dog än fortsatte och jag är tacksam att jag fick hjälp snabbt. Annars hade jag kanske gått tillbaka till den där mannen. Jag har vänner som har dött när de har stått i kö till metadonbehandling.

I dag utbildar sig Jonna Sohlmér till socionom och driver Instagram-kontot ”En vanlig dag utan heroin”. Hon har en pojkvän och de drömmer om att i framtiden skaffa barn men hennes förflutna gör det svårt. Efter att ha försökt skaffa barn själva i flera år sökte de hjälp via vården men där ses de fortfarande som två missbrukare. Går man regelbundet på metadon – som ofta innebär en livslång behandling – diagnosticeras man inom vården som missbrukare av opiater. Jonna Sohlmér upplevde att de utsattes för en kontroll och utredning som en ”vanlig person” aldrig skulle utsättas för.

– Det känns ofta som att man blir bedömd på gamla meriter och att man måste överbevisa det hela tiden. Men vi vill jättegärna skaffa barn och står nu i kö för IVF-behandling.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kan dö i väntan på utredning

Regeringen vill snabbutreda om en nässpray som häver överdoser kan delas ut till missbrukare och anhöriga. Men det dröjer och risken är att fler dör i väntan på utredning, säger forskaren Torkel Richert.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu