• Har du inte skyddsbehov får du vara beredd på att resa tillbaka, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
  • Ulf Bjereld.
Fria Tidningen

S-kongressen: Nej till flyktingamnesti

Flyktingamnesti för ensamkommande blir inte en del av Socialdemokraternas migrationspolitik. Den växande rörelsen för en amnesti siktar nu på att göra det till valfråga.

S-kongressen beslutade i lördags hur riktlinjerna för partiets migrationspolitik ska se ut. Partistyrelsen gick med på en kompromiss och skärpte skrivningarna om att partiet ska verka för fler lagliga vägar in i Europa samt att permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening ska bli norm på EU-nivå. Partiet vill också ta emot fler kvotflyktingar. Men den nuvarande migrationspolitiken ligger fast så länge vi inte har med oss resten av EU.

Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, tycker att de skarpare skrivningarna är bra men är besviken över att S-kongressen inte valde att gå längre. Han vill att familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd ska vara grundprinciper oavsett de andra EU-ländernas hållning.

– Jag är positiv till att man beslutat om att vi ska ta emot fler kvotflyktingar och jag ser det här som en plattform för att vi i framtiden ska kunna driva igenom en hållbar socialdemokratisk solidarisk flykting- och asylpolitik, säger han.

På kongressen behandlades också förslag om att partiet borde verka för en flyktingamnesti för alla ensamkommande. Men det röstade kongressen ner.

– Många har talat om amnesti, jag vill säga så här: Alla som kommer till Sverige ska ha rätt till en rättssäker prövning, och vi har enligt UNHCR en av världens mest rättsäkra prövningar. Om man bedöms ha ett skyddsbehov – då får man stanna, men om man inte har det, måste man vara beredd på att resa tillbaka, sa migrationsminister Morgan Johansson (S) under kongressen, enligt Blank Spot Project.

Kinna Skoglund, som är talesperson för rörelsen "Vi står inte ut" som kräver en amnesti, tycker att Johanssons uttalande är märkligt med tanke på att Migrationsverkets egna interna utredning av 400 asylbeslut från förra året visar på stora brister. Hon säger att rörelsen ”Vi står inte ut” – som består av över 8 200 lärare, socionomer, vårdpersonal och andra som arbetar med ensamkommande – nu siktar på att göra frågan om flyktingamnesti till valfråga. .

– Efter beslutet har jag pratat med många ombud på kongressen och de flesta är inte nöjda med partiets linje och många vill ha en amnesti. Vi har sagt många gånger att det handlar om ungdomars liv som är i fara och att en hel yrkeskår håller på att lägga ner och säga upp sig om de inte gör något. Men när ingen lyssnar på oss får vi nu se till att det blir en valfråga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu