Det är bara den folkliga mobiliseringen vi kan lita på | Fria.Nu
Madelene Axelsson

Inledare


Antifascism

  • Den senaste tidens nazistproblem kommer inte lösas av politiker, det enda vi kan lita på är den breda fokliga mobiliseringens inneboende kraft.
Göteborgs Fria

Det är bara den folkliga mobiliseringen vi kan lita på

De senaste veckorna har nazismen i olika former varit tydlig i olika delar av landet och att tro att politiska krafttag ska lösa problemet är naivt – det är bara den folkliga mobiliseringen vi kan lita på, skriver Madelene Axelsson.

I helgen var jag och min hund ute i ett naturreservat strax utanför stan. En bit in i promenaden vid en rastplats har kommunen varit smart nog att sätta upp en stor fyrkantig soptunna i grå metall.

På soptunnan var det omsorgsfullt sprayat ett hakkors på alla fyra sidor. Inte slarvigt utan noggrant och med tydligt mål att det skulle vara ett snyggt hakkors. Något som ska kännas lockande.

Senare samma dag kom nyheten att judiska föreningen i Umeå tvingas läggas ner efter omfattade och allvarliga hot. Medlemmar har fått påhälsning hemma, barnen hotas och klistermärken med ”vi vet var ni bor” har satts upp kring föreningens lokaler.

Klistermärkerna tar Nordiska motståndsrörelsens, NMR, nätforum Nordfront.se på sig i en artikel med rubriken ”Judar lägger ner verksamhet i rädsla för klistermärken”.

Samma organisation som senaste tiden blivit allt synligare i Sveriges städer, inte minst i Göteborg. Organisationen är nazistisk, politisk och satsar på kamp. Fysisk om så krävs.

I Göteborg var ämnet uppe förra veckan då det samlades det in namnlistor när konstverket med den gömda men symboliskt avgörande svastiskan sattes upp utanför Sjöfartsmuseet och några dagar senare annonserade den svenska prisbelönta författaren Hedi Fried som överlevde Auschwitz att hon avböjer bokmässan då Nya Tider kommer medverka.

Medvetenhet om konstnärlig frihet och yttrandefrihet ställs mot starka reaktioner från mage och hjärta i båda fallen oavsett om de är födda ur rädsla eller motvilja. Politiker till både höger och vänster har fastnat mellan vikten av yttrandefrihet och fruktan att kraven på förbud också kommer att slå mot andra håll. Om ”extremister” på ena kanten ska förbjudas ska det också gälla den andra kanten - vilken det nu är. Den senaste drabbningen i Göteborg mellan Nordiska motståndsrörelsen och motdemonstranter var ett bra exempel på det. Resultatet blir en tummetott som sagan beskrev det.

Krafterna bakom NMR är inte förvirrade småpojkar utan plan. Detta är hat och politik i en farlig soppa som bjuds ut till människor som vill bli matade enkla svar på komplexa problem som bara kan lösas med solidaritet och kloka hjärnor i lyckat samarbete.

Den situation vi nu befinner oss i går inte att ta sig ur på något annat sätt än att samla och svetsa samman den folkliga motkraft mot nazism/fascism/rasism som själv förmår hålla hotet i schack. Vi kan inte lita på eventuellt stundande förbud eller andra politiska krafttag, men vi kan lita på den breda mobiliseringens inneboende kraft.

1971 ratificierade Sverige FN:s deklaration mot rasdiskriminering som bland annat stadgade att varje konventionsstat skulle förbjuda organisationer som förespråkade och praktiserade rasdiskriminering. Det är kanske dags att påminna om den innan det är för sent, för våra politiker kommer inte lösa detta för oss.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu