Ät upp resterna! | Fria.Nu

Krönika


Mika Liffner
Landets Fria

Ät upp resterna!

Om reglerna säger att maten ska slängas så säger mig min magkänsla att vi borde ändra reglerna.

Inte kan det väl vara olagligt att äta upp maten? Vid flera tillfällen har jag blivit avvisad när jag tagit hand om mat som slängts i containrar utanför olika mataffärer. Mat vars utgångsdatum har passerat förvandlas på ett ögonblick från delikatess till sopa. I en del städer häller affärerna råttgift eller klorin på maten för att göra det omöjligt att ta vara på den.

Jag skulle inte vilja vara en gris i dagens köttindustri, men ännu mindre skulle jag vilja vare en gris som transporterats, slaktats, styckats, paketerats och sedan transporterats igen för att hamna i soporna. Vilket meningslöst liv!

I vissa affärer kan folk som har djur få ta hand om bröd och grönsaker som butikerna inte kan sälja. Det är ju jättebra om butikerna kan samarbeta med lokala jordbrukare som kan använda restena till djurfoder. Mycket av det som köps av oss konsumenter hamnar också i soporna. Maten blir inte dyrare för en familj som väljer ekologiskt och rättvisemärkt och äter upp allt, än för en familj som köper billigare mat och sedan kastar bort en stor del av den.

På många skolor, äldreboenden och förskolor kastas mängder med mat bort varje dag. Oftast får personalen inte ta tillvara rester och detta gör mig vansinnigt arg. Vilket resursslöseri! Jag tycker att man måste ta strid mot sådan dumhet. Om reglerna säger att maten ska slängas så säger mig min magkänsla att vi borde ändra reglerna. Lukta och smaka! Använd ditt sunda förnuft och ta hand om maten! Jag uppmanar er att äta upp! Det är även känt att förskolor och skolor som har egen kock eller kokerska kastar betydligt mindre än de som beställer från storkök.

Hemma hos mig hamnar matresterna antingen i kompost- eller hönshinken för att omvandlas till jord eller ägg. Jag tror dock inte på att alla måste flytta ut på landet och bli kompostkramare för att rädda världen. Vi måste komma på nya smarta lösningar för en resurssnål stad. Få in allt i ett kretslopp igen.

I framtiden kanske varje skola, äldreboende och förskola har en egen trädgård, med en hönsgård och kompost? Affärerna kanske lämnar sina matrester till lokala bönder eller till någon biogasanläggning?

Jag tror vi är smartare än vad vi låtsas om. Nu sätter vi igång, det finns en hel värld att förbättra.

Annons

© 2020 Fria.Nu