”Mitt liv står på spel” | Fria.Nu
  • Jag vill inte gå tillbaka till att inte leva öppet, säger Diallo Laye Aboubacar som redan är säker på att han kommer att tvingas tillbaka till Guinea.
  • Diallo Laye Abolibacar vågade från början inte berätta att han var homosexuell för Migrationsverket utan angav politiska skäl till sin flykt från Guinea.
Göteborgs Fria

”Mitt liv står på spel”

Med tortyren i Guinea i färskt minne valde Diallo Laye Aboubacar att inte berätta för Migrationsverket att han är homosexuell i sin asylansökan. Nu tror de honom inte. Skickas han tillbaka till Guinea är han säker på att han kommer att dödas.

Inne i RFSL:s lokaler i Göteborg hälsar Diallo Laye Aboubacar på flera i korridoren. Här har han varit en hel del sedan han kom till Göteborg för ungefär två år sedan. Sin första tid i Sverige efter att ha lämnat hemlandet Guinea på Afrikas västkust tillbringades i Sundsvall. Diallo slår sig ner i en av de röda fåtöljerna och berättar om varför han lämnade Guinea:

– Det var två olika anledningar, min homosexualitet och att jag var politiskt aktiv. Men det var politiken jag sa till Migrationsverket här i Sverige eftersom jag inte visste om det var lagligt med homosexualitet här och därför inte kände mig trygg.

Det var också den politiska aktiviteten Diallo hade fängslats för i Guinea. I fängelset blev han påkommen med att ha sex med en man, och blev efter det utsatt för tortyr. Det bekräftades i en tortyrutredning i Sverige som Amnesty International betalade för. Efter 19 dagar släpptes Diallo. Själv tror han att det var för att han var så misshandlad att de var rädda att han skulle dö i fängelset.

Men i Sverige fick Diallo inget uppehållstillstånd, och fick också avslag på sin överklagan till Migrationsdomstolen.

Diallo säger att han i början hade väldigt svårt att prata om sin sexuella läggning, men nu tycker han inte att det är jobbigt längre.

– Jag vill inte gå tillbaka till att inte leva öppet, jag vill inte gömma mina känslor längre. Men vem vill egentligen gå till en journalist och berätta om sin sexulla läggning? Det borde vara allas privatsak. Men nu står mitt liv på spel.

Under asylprocessen upplevde han också att det fanns ett slags misstro mot honom som flykting med bra utbildning och flera års erfarenhet av arbete som läkare i Guinea.

– Det känns som att om du har en väldigt bra utbildning kan du inte vara asylsökande. Det är fel, säger han och fortsätter:

– Jag har min utbildning, jag hade pengar i Guinea. Jag kan klara mig var som helst. Problemet är att jag inte känner mig säker där, och det är därför jag flydde, inte för ekonomins skull. Men jag känner mig säker här.

Han säger att det är väldigt, väldigt svårt att vara homosexuell i Guinea.

– Det märks till och med i Sverige, det är därför jag aldrig syns tillsammans med någon från mitt land här heller. De skulle ge sig på mig, men jag kan inte ändra mig på grund av dem.

Diallo är långt i från den enda hbtq-person som inte blivit trodd av Migrationsverket. Stig-Åke Petersson som försöker hjälpa Diallo är flyktinghandläggare på RFSL i Stockholm och har under många år mött människor i samma situation.

– Enkelt förklarat så tror de honom inte. Han har inte kunnat berätta tillräckligt mycket om den inre processen och sina känslor, och det är ganska typiskt för många som får avslag. Det finns väldigt stereotypa uppfattningar om hur man ska uttrycka sig, säger han.

– Uppträder man inte så blir det avslag, och det handlar ju om beslutsfattarens högst personliga åsikt.

Att det dröjde ett tag in i asylprocessen innan sexuell läggning kom på tal är inte heller varken ovanligt eller konstigt, säger Stig-Åke Petersson.

– Det finns ett rättsligt ställningstagande från Migrationsverket att om man kommer från ett land med stark homofobi, vilket Guinea är ett exempel på, får man ha förståelse för att folk inte berättar det. Det var inte heller så att Diallo planerade att komma till Sverige, utan det bara råkade bli hit.

Att ett återvändande till Guinea betyder döden är Diallo säker på. Han säger att riskerna är många, och att han kanske skulle bli arresterad redan på flygplatsen.

– Alla mina landsmän här i Göteborg vet om att jag är homosexuell. Vem vet, någon kanske har pratat om det med någon av mina släktingar i Guinea?

Att myndigheterna då får reda på hans sexuella läggning är han säker på.

– Min egen mamma har sagt att om jag inte ändrar mig så att jag blir straight, om jag fortfarande lever som homosexuell – samma dag som hon ser mig igen blir samma dag som hon berättar för myndigheterna. Det är min död.

Med händerna visar han hur utrymmet runt honom krymper, han känner sig klämd från alla håll. På ena sidan Migrationsverket, på andra sidan Guinea och landsmännen. Nu återstår överklagan till Migrationsöverdomstolen som lämnades in för några veckor sedan, men då de bara tar upp prejudicerande fall har Diallo egentligen inget hopp alls, säger han.

– Jag är säker på att de redan har bestämt sig. Det enda jag vill är att alla ska veta vad som har hänt innan dess.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu