Hemliga skatteavtal ökar i Europa | Fria.Nu
  • Protest till stöd för visselblåsarna.
  • "Det är skandalöst att de som har gjort en ovärderlig insats för samhället fälls, medan de rika och mäktiga tar miljarder euro från medborgare", säger tyska EU-parlamentarikern Fabio de Masi.
Fria Tidningen

Hemliga skatteavtal ökar i Europa

Trots Luxleaks-skandalen 2014 visar EU-dokument att medlemsländernas hemliga skatteavtal med internationella företag skjutit i höjden. Antalet avtal ökade med nästan 50 procent året efter avslöjandet.

Antalet hemliga skatteavtal som europeiska regeringar slutit med multinationella företag har ökat från 545 år 2013 till 1 444 i slutet av 2015, enligt officiella uppgifter från EU-kommissionen. Det är en ökning på 160 procent på två år.

– Det här är naturligtvis djupt oroande och visar att reformer i Luxemburg och på annat håll inte gör någon verklig skillnad, särskilt eftersom det ännu inte finns någon insyn i dessa skatteavtal, säger Fabio de Masi från tyska vänsterpartiet Die Linke som är vice ordförande i EU-parlamentets kommitté för utredning av penningtvätt och skattesmitning.

I slutet av 2014 briserade Luxleaks och väckte stark kritik globalt mot dessa avtal – och kritiken växte med Panamaläckan som följde i fjol.

Bakom Luxleaks låg visselblåsararna Antoine Deltour och Raphaël Halet, som jobbade för revisorsfirman Pricewaterhouse Coopers (PwC). De läckte tiotusentals företagsdokument som visade hur PwC och andra företag ordnade kreativa skatteavtal mellan de luxemburgska skattemyndigheterna och storföretag. Dokumenten visade att omkring 340 storföretag, bland dem Ikea, Facebook, Pepsi och McDonalds, endast betalade omkring en procent i skatt på sina miljardvinster i Luxemburg.

I somras dömdes de båda till villkorliga domar och böter för att ha avslöjat affärshemligheter. I förra veckan upprätthölls domen i andra instans, men straffen sänktes något: Deltour fick sex månaders villkorligt fängelse och böter på 1 500 euro och Halet dömdes enbart till 1 000 euro i böter.

– Det är skandalöst att de som har gjort en ovärderlig insats för samhället och riskerat sina karriärer än en gång blivit fällda, medan de rika och mäktiga tar miljarder euro från medborgare, säger Fabio de Masi.

Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna kallade läckan ”den största attacken som Luxemburg någonsin utsatts för”.

EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, verkar däremot vara en beundrare av Luxleaks-visselblåsarna. Inför domen sade hon att de båda revisorerna gjort rätt.

– Det är viktigt att människor rapporterar när något inte är som det ska, och sedan kan myndigheter och rättsväsende göra sina jobb bättre, sade hon i samband med en presskonferens i Bryssel i onsdags.

Världens fattiga länder går varje år miste om mer än 1 000 miljarder US-dollar genom skatteflykt, enligt Global Financial Integrity.

För första gången är antalet länder som stöder offentliga ägarregister för företag i kampen mot skatteflykt större än antalet länder i Europa som är emot det, enligt rapporten Survival of the Richest från Eurodad. Men det är fortfarande fler regeringar i Europa som motsätter sig än som stöder åtgärder för öppenhet och insyn kring vad multinationella företag betalar för skatt i de länder där de är verksamma.

Eurodad, som består av ett nätverk av organisationer i Europa, driver en kampanj för ökad insyn i skattesystemen och har analyserat uppgifter från EU-kommissionen för 18 länder i Europa.

Eurodad påpekar även att europeiska regeringar sluter kontroversiella skatteavtal med utvecklingsländer som kan ha en negativ påverkan. Enligt Eurodad innebär dessa avtal lägre skattenivåer i utvecklingsländer på 3,8 procent i genomsnitt.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria.Nu