• Alice Coltrane.
Fria Tidningen

Alice Coltranes resa

Alice Coltrane lämnade den kommersiella musikbranschen för att göra musik i sitt ashram, musik som nu görs tillgänglig för en större publik.

Cosmic music. John och Alice Coltranes legendariska album släpptes 1968, efter John Coltranes död. Skivan rundas av med Alice Coltranes elegiska The Sun – ett fantastiskt farväl till sin make, det är även en låt som leder vidare mot hennes solokarriär, som hamnat i skuggan av giganten John Coltrane.

The Sun inleds med John Coltranes ord: ”May there be peace and love and perfection throughout all creation, o God”. Ett budskap som sedan ekat genom hela Alice Coltranes produktion. Att hon vill föra arvet efter John Coltrane vidare är uppenbart. Hennes första soloskiva A monastic trio inleds med den vackra Ohnedaruth, namnet på sanskrit som hon gav sin make och som går att översätta till ”medkänsla”. Även musikaliskt står musiken på de första skivorna ganska nära Johns musikaliska idiom.

Efter att ha träffat den indiske gurun Swami Satchidanada blev hon alltmer intresserad av hinduism och bytte namn till Turiyasangitananda – sanskrit för ”the highest song of God”. Samtidigt övergav hon den kommersiella musikindustrin. I sitt eget ashram utanför Los Angeles gjorde hon musik som var till för religiösa ändamål. Det enda sättet att få ta del av musiken utanför centret var att beställa privattillverkade kassetter utgivna av Sai Anantam Ashram.

Det har varit nästintill omöjlig att ta del av den här musiken. Ända fram till nu då skivbolaget Luaka Bop, som drivs av David Byrne, kommer att göra denna obskyra del i Alice Coltranes karriär mer tillgänglig genom skivan The Ecstatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda.

Musiken som Turiya skapade från mitten av 80-talet och tio år framåt var helt unik och går närmast att beskriva som blandning av gospelmusiken hon växte upp med, blues, och den traditionella jazzen som hon sedan utvecklade med indiska ragor. Formen är mantraliknande kompositioner där Alice för första gången i sin karriär sjunger. Och som hon sjunger. Det är obeskrivligt vackert. Tillsammans med stråkar, eller ibland enbart med harpa eller orgel, är effekten gudomlig. Än mer dramatiskt blir det när ashramets kör, bestående av 24 sångare, stämmer upp bakom Turiya.

Alice Coltranes vision var att skapa en bättre värld genom musiken. Men den helande musiken hon skapade i slutet av sin karriär var paradoxalt nog aldrig gjord för att få spridning. Att den nu släpps ger en viktig historisk pusselbit i Alice Coltranes karriär. Det är också musik som är alldeles för bra för att förbli oupptäckt.

En som vittnat om effekten av Turiyas musik är Radha Botofasina. Hon berättar i en radiodokumentär om känslan som hon fick att upplevde av att lyssnat till Turiya: ”She could go on for two or three hours, and she would go all over the universe. Sometimes you might have a spiritual heart attack, where you could just cry and cry and cry. And sometimes you would get to a state where you couldn’t sing anymore.”

Amen.

Fakta: 

Alice Coltrane

Född: 1937 i Detroit, dog 2007.

Aktuell: The Ecstatic Music of Alice Coltrane (Luaka Bop) ges ut den 5 maj.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Poet med omöjligt uppdrag

– Det går inte att tävla i poesi och det är därför vi gör det, säger Hanna Haag, som i helgen ska försöka att ta sig årets SM i Poetry Slam.

Göteborgs Fria

Hon sviker inte syntmusiken

Anna Öberg tog ett avbrott från musiken. Nu är hon tillbaka, trettio år senare, med soloskivan Härsknar.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu