• "Musiken är än viktigare för mig i dag", säger Anna Öberg, som under 80-talet var med i bandet Ladomir. Nu, trettio år senare, gör hon comeback och släpper soloskivan Härsknar.
Fria Tidningen

Hon sviker inte syntmusiken

Anna Öberg tog ett avbrott från musiken. Nu är hon tillbaka, trettio år senare, med soloskivan Härsknar. Fria hälsar på i hennes replokal i Göteborg för att samtala om vintageinstrument, bostadspolitik och förskolepedagogik.

Syntare eller hårdrockare? Frågan var relevant på 80-talet, lika naturlig att ställa då som när man under 60-talet valde mellan Beatles och Stones.

– Skämtar du, skrattar Anna Öberg när frågan ställs. För mig har synten alltid varit det självklara valet. Och om valet stod mellan punk och hårdrock skulle svaret vara punk, förklarar hon.

Replokalen är charmigt stökig. Instrument står lite här och var på golvet. På väggarna hänger solkiga artistposters. Anna Öberg tar plats i en väl insutten soffa och berättar att hon och bandet ses här en gång i veckan, närmast gäller det att repa in låtarna på Anna Öbergs nya skiva Härsknar för en kommande spelningen på Truckstop Alaska.

Syntränderna går aldrig ur, säger Anna Öberg, som räknar upp Kraftwerk, John Carpenter och The Cure som några av sina influenser. Den egna musikkarriär tog fart i födelsestaden Helsingborg där hon stod bakom synten i Ladomir, ett band som införlivade stråkar i sin eleganta och för tiden typiska syntpop. En annan sida av bandet visade sig när de på en b-sida tolkade Ebba Gröns Beväpna er.

– Kire Nilsson, som jag bildade Ladomir tillsammans med, var svag för punken. Innan jag upptäckte syntmusiken var det mycket punk även för mig. Och innan punken var det klassisk musik som gällde. Kanske går det att höra alla dessa delar i min egen musik, säger Öberg.

Ladomir släppte tre singlar på Göteborgslabeln Nonstop, och det var även till Göteborg Anna Öberg och de övriga medlemmarna i Ladomir valde att flytta. Från Göteborg sände Lars Aldman, Sveriges svar på John Peel, alternativmusikprogram Bommen.

Anna minns fortfarande kicken hon fick av att höra när Ladomirs första singel spelades där.

– Det var en helt fantastisk känsla. Jag minns att vi toppade listan över veckans bästa låtar, vilket betydde mycket.

Även om drömmarna om att leva på musiken inte införlivades har viljan att spela alltid funnits där. Efter ett uppehåll på trettio år släpper nu Anna Öberg en skiva i eget namn.

– Jag har lite lätt åldersnojja, säger Anna Öberg. När jag funderade över vad jag skulle kalla mig som artist funderade jag först på Tant Anna. Men det känns onödigt att lägga kraft på nojjor, det är bättre att låta musiken tala för sig själv.

Härsknar består av tio låtar som alla präglas av Anna Öbergs fascination för gamla vintagesyntar och trummaskiner, gärna tillverkade mellan åren 1972-1986. Hon vill ändå inte beskriva sig som en artist som lever i dåtid.

– Det är givetvis nostalgi att lyssna på den tidens musik, men jag lyssnar även på samtida musik, allt utom hiphop. När jag skriver mina låtar så blir det som det blir, men givetvis har mina tidigare musikerfarenheter spelat in i hur det låter. Och att det är syntigt har att göra med att jag alltid spelat synt i de band jag varit med i, förklarar Anna Öberg.

En ny erfarenhet för Anna Öberg är att stå ensam ansvarig för låt- och textskrivande.

– Valet att skriva svenska texter var helt naturligt för mig, lika naturligt som att sjunga dem på skånska, desto mer kämpigt har jag haft med texterna. De har varit den största utmaningen för mig, säger Anna, som utan att jämföra sig med dem nämner Bob Hund som inspirationskälla när det gäller att skriva poetiska och fyndiga texter.

En av de centrala låtarna på albumet är den antikapitalistiska Allt är ägt.

– Alla är vi snärjda i kapitalismen på något sätt, alla är vi ägda. Själv köpte jag ett hus, ville ha en trädgård för barnen att springa runt på. Trots att jag är motståndare till bostadskarusellen märkte jag efter att ha skaffat ett hus att jag plötsligt blev intresserad av värdet och att jag ville att det skulle öka, kanske av oro att få ekonomiska problem som ensamstående mamma. Helt plötsligt är man fast i systemet som man är kritisk mot, säger Anna och lutar sig tillbaka i soffan.

Allt är ägt hör till Öbergs hårdare spår. Den och låten 5 minuter för tankarna till Rein, den svenska syntscenens nya och unga stjärnskott, medan andra, mer retroaktiga spår, påminner om Human League.

– Många nämner Human League, men ärligt talat har jag aldrig lyssnat på dem. Rein är däremot riktigt bra. Jag var på en spelning med henne nyligen, säger Anna Öberg, som uppenbarligen gillar jämförelsen med den yngre kollegan.

Syntmusiken är övermättad av manliga musiker. Är det viktigt att få in fler kvinnliga artister, som Rein?

– Jag vet inte. Jag vill själv inte kategorisera mig som en kvinnlig musiker.

Vid sidan av musiken driver Anna Öberg en fristående förskola utifrån Montessoripedagogiken. Inriktningen ligger på musik. En del av verksamheten handlar om att införliva musik i barnens vardag.

– Det finns elbasar och ukeleles att spela på och vi gör låtar på i-pads. Ett projekt som var roligt var att göra Herr gurka i flera syntversioner.

Brukar du testa dina egna låtar på barnen?

– Det har hänt, senast jag hade en låt färdig satte jag på den och fick igång alla barnen, som började dansa. Ett av barnen kom fram till mig och frågade: Är det här Sean Banan? säger Anna och skrattar.

Livespelningen på Truckstop Alaska är i morgon och den senaste veckan har Anna därför träffat bandet, bestående av Adam Olson och Linnéa Mossberg, ett flertal gånger i replokalen.

– Jag gillar verkligen att spela ute. Jag låter väl lite skitigare live. Mina medmusiker skapar ett större sound och speciellt Adams barytongitarr gör sitt till. Det ska bli kul, sedan får vi se hur jag känner mig dagen efter, vid min ålder kanske det är bäst att sova ett dygn efter att ha stått på scen, säger Anna Öberg.

Fakta: 

Anna Öberg

Ålder: 52 år

Sysselsättning: Förskolechef, musiker

Bor: Göteborg

Tidigare: Medlem i Ladomir och That Secret.

Aktuell: Med soloskivan Härsknar (Troglodyt)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu