• Lykke Brodin (till vänster) och Emelie Iacobi inne på äggfabriken där djurfritagningen gjordes.
Fria Tidningen

Svenska aktivister fritog hönor i global aktion

Aktionsgruppen Tomma burar har varit i farten igen och fritagit fyra hönor, som en del av en global kampanj. ”Det kändes fint att kunna göra något så konkret”, säger aktivisten Lykke Brodin.

Den svenska aktionsgruppen Tomma burar har genomfört sin femte aktion och fritagit fyra hönor från en gård i Västergötland. Fritagningen skedde i mitten av februari som en del av en internationell aktion av det nybildade nätverket Open Rescue International. Enligt Tomma burar är det första gången som djurrättsgrupper i olika länder har koordinerat djurfritagningar för att uppmärksamma att djur inte ska utnyttjas. Förutom i Sverige fritogs 33 kaniner, kycklingar och hönor från gårdar i Australien, Tyskland och USA.

­– Det var min första aktion. Jag har bott i Umeå tidigare men flyttade nyligen till Göteborg och gick med i Tomma burar. Det var spännande och nervöst och kändes väldigt fint att kunna göra något så konkret genom en enskild handling och hjälpa fyra individer, säger Lykke Brodin, från Tomma burar.

Tomma burar genomförde sina första aktioner sommaren 2015 då de fritog två grisar, åtta hönor och en lax. Aktivisterna är helt öppna med sina identiteter och också beredda att ta ansvar och försvara sina handlingar. I januari 2016 dömdes de sex aktivister som deltog i aktionerna för stöld i tingsrätten. I lördags, den 4 mars, ringde de svenska aktivisterna till polisen och berättade om aktionen och har också skickat ett brev med en chokladkaka till gården där hönsen togs ifrån. Lykke Brodin är beredd att ta konsekvenserna för sina handlingar.

­– Jag har laddat i så många år för att göra något sådant här och har tänkt över det många gånger. Jag känner ingen oro för att dömas.

Tidigare aktioner har kritiserats av djurägarna som är oroliga att aktivisterna kunnat föra in smitta till de andra djuren, som skulle kunna leda till lidande. Hur ser ni på det?

­– Vi hade på oss skyddsdräkter och skoskydd och handskar för att minimera smittorisken.

Hönsen har döpts till Astrid, Dana, Jonna och Vega och bor nu hemma hos ett par privatpersoner som har ställt iordning en hönsgård. I söndags tog de sina första steg på gräs. Lykke Brodin har inte varit på hönsgården sedan i februari men har sett bilder och filmklipp som visar hur de har det.

­­– Deras personligheter har kommit fram när de inte är ihoptryckta bland tusentals andra. Tidigare var de avpersonifierade. Nu kan man se vilken relation de fått till varandra och hur de går runt tillsammans och pickar. Det jobbigaste var att lämna kvar alla andra när man såg hur illa de hade det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu