• Ensamkommande barn och unga som varit i Sverige i mer än ett år bör beviljas amnesti, kräver nätverket ”Vi står inte ut”.
  • Mahboba Madadi kom ensam från Afghanistan för tre år sedan, nu är hon sedan november ordförande för Ensamkommandes förbund.
Fria Tidningen

Kräver amnesti för ensamkommande

I lördags påbörjades en veckolång manifestation med krav på en amnesti för alla ensamkommande barn och unga i Sverige.

Den så kallade Röda tråden-marschen påbörjades i lördags och är ett initiativ av rörelsen ”Vi står inte ut”, som består av över 8 200 lärare, socionomer, vårdpersonal och andra som arbetar med ensamkommande. Under marschen, som utgick från flera orter i Sverige, förflyttades röda ryggsäckar innehållande barnkonventionen. Ryggsäckarna ska under veckan ”vandra” vidare till Stockholm. På lördag avslutas marchen på Medborgarplatsen med en nationell manifestation. Kravet är att alla ensamkommande barn och unga som befunnit sig i Sverige i mer än ett år ska beviljas amnesti.

”Ett liv ska innehålla trygghet, sammanhang och känsla av självvärde. Det ska innehålla förhoppningar om framtiden. Det ska innebära överlevnad men också mer än det”, skriver nätverket.

På kort tid har tre ensamkommande begått självmord och flera självmordsförsök genomförts på asylboenden. Mahboba Madadi, som är ordförande i Ensamkommandes förbund som stöder kravet på amnesti, berättar att det har skapat oro och chock bland deras medlemmar.

– Det påverkar alla, alla är chockade och oroliga. Vi försöker prata med dem för att försöka ge hopp och få de att vara med på våra aktiviteter. Det gör att man kanske inte känner sig så ensam, utan känner att vi finns där för varandra.

Kravet på en flyktingamnesti får också stöd av Flyktinggruppernas riksråd, Refugees Welcome, Ingen människa är illegal, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och ett 50-tal andra lokala civilsamhällesorganisationer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu