Kalla dem för vad de är – nazister | Fria.Nu
Madelene Axelsson

Inledare


Nazism

  • Medierna måste våga kalla Nordiska Motståndsrörelsen för vad de är - det gäller även GP, skriver Madelene Axelsson.
Göteborgs Fria

Kalla dem för vad de är – nazister

I helgen var det dags igen. Nordiska motståndsrörelsen hade manifestation i Göteborg och polisen fick som vanligt fullt upp. Men det är inte manifestationen i sig som jag vill prata om utan hur GöteborgsPosten rapporterat om det hela.

I ingressen på sin nyhetsartikel skriver GP att det är just Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, det handlar om och sedan om att de delat ut flygblad och att det ”blivit stökigt ”. Sen citeras en polis som bekräftar att även vänsteranhängare funnits på platsen. Längst ner i texten citeras sedan en polis som berättar att de ”eskorterat högersidan ut ur stan”. Jaha, så en vänstersida och en högersida och lite flygblad – det låter ju inte farligt dramatiskt. Vad GP inte skriver är vem Nordiska Motståndsrörelsen faktiskt är, nämligen nazister. Det är ingen hemlighet, och helt avgörande för kontexten i artikeln.

Expressen kartlade för två veckor sedan NMR under rubriken ”Nazistledarna som hetsar till våld”, Expo kallar dem ”Sveriges största och farligaste nazistorganisation” och GU-forskaren Christer Mattsson som forskar på våldsbejakande extremism kallar organisationen både farlig och nazistisk i en intervju med SVT. För någon som inte känner till nazistiska NMR och deras ideologi och verksamhet blir således GP:s artikel och därmed händelsen svårtolkad.

De tre män som sitter häktade på sannolika skäl för bomberna utanför syndikalisternas lokal i Linné, flyktingboendet i Frölunda och boendet för nyanlända i Lilleby har enligt åklagaren alla kopplingar till den nazistiska organisationen. Bara under förra året dömdes en dryg fjärdedel av medlemmarna för vålds- eller vapenbrott.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen profilerade sig länge som den mest radikala och slutna nazistorganisationen i Sverige men har på senare tid ändrat strategi och tagit till gatorna för att nå ut till fler. Och det funkar – antalet medlemmar har ökat rejält. Både forskare och Expo spår att vi har en våldsvåg framför oss signerad NMR.

Totalt är fler än hälften (56 procent) av aktivisterna inom NMR dömda för någon form av brott, skriver Expo. I nästan en fjärdedel av fallen blev påföljden fängelse, vilket markerar att det handlade om allvarliga brott. Expo rapporterade i december vidare att aktivisterna utbildas i hur de ska ”agera på gatan” om ”konfrontationer” uppstår. Att bruka våld uppmuntras. Knivar är inte sällan inblandade. Nordiska motståndsrörelsen sålde under en period en egen kniv med texten: ”Kampen kräver mer än bara ord”.

Detta är inte ”högersidan”, detta är extremism i sin allra värsta och farligaste kostym. Detta samtidigt som de mänskliga tragedierna kopplade till Sveriges nya asylpolitik nu skördar sina egna offer i de självmord bland ensamkommande ungdomar som blivit följden av att barn får sina åldrar uppskrivna av Migrationsverket och att kommunen inte tar sitt ansvar.

Jag vet inte hur GP tänkt här, om det är en rädsla för ordets tyngd, repressalier eller något annat. Men om vi i medierna hymlar med vad extrema organisationer står för och den våldsmetodik de förespråkar gör vi inte bara lugnet på gatorna en otjänst – vi gör heller inte vårt jobb. Utan kontext står läsare chanslösa att försöka förstå vad som händer i samhället och då måste vi kalla saker för vad de faktiskt är. I detta fallet är det nazister.

Annons

© 2020 Fria.Nu