• Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.
Stockholms Fria

Stockholm ratar vegodag i skolan

Att öka andelen ekologiska livsmedel är prioriterat av staden. Men skolborgarrådet vill inte detaljstyra skolorna och ratar idén om en vegodag.

Hur det står till med köttkonsumtionen på Stockholms skolor och förskolor är i dag oklart. Staden saknar den överblicken. Skolborgarrådet Olle Burell (S) pekar på att skolan är en decentraliserad verksamhet och att det är viktigt att behålla det så. Därav inga propåer från högre ort om att alla exempelvis måste införa en vegetarisk dag, som många andra kommuner i länet gjort.

– Jag avskyr symbolpolitik där vi politiker ska dyka ner i detaljer. Jag litar fullt ut på att rektorer och personal hittar lösningar tillsammans med elever och föräldrar.

Stadens mål är att hälften av de livsmedel staden köper ska vara ekologiska år 2020, med delmålet att höja andelen med 5 procent varje år. I år ska man alltså komma upp i 40 procent.

– Vi har höga ambitioner och en snabb ökningstakt, säger Olle Burell. Sedan finns skolor och förskolor som går före. Det finns ett jätteengagemang.

Men tar skolan sitt ansvar för att nå miljömålet om man inte ser hur stor köttkonsumtionen är?

– Jag skulle vara förvånad om någon skola serverar kött varje dag. Ibland får man se till det sunda förnuftet, jag vill se den skolmatsedel som har kött varje dag.

Han lyfter förskolan Sagan på Reimersholme som ett föredöme. Förskolan fick pris 2015 för sitt systematiska kvalitetsarbete.

– De har en jätteduktig kock som satsar på ekologiskt och det behöver inte vara dyrare heller, det var uppmuntrande att se.

Stockholms stad tar nu fram en ny skolmåltidspolicy, bland annat för att minska skillnaderna mellan skolorna. Vad den ska innehålla i detalj är inte färdigtröskat, men den skulle till exempel kunna innehålla riktlinjer om vegetarisk kost.

– Vi har inte landat i om vi ska införa sådana små symboljuveler i policyn, men jag är övertygad om inte det finns någon skola som servererar kött varje dag, säger Olle Burell.

En vegodag per vecka är alltså inget man kan räkna med i Stockholms stad?

– Jag är ofta ute på skolorna och tror att det redan finns i praktiken, det är ofta enbart vegetariska alternativ. Om man tittar på skolmatsedeln är det många rätter som inte innehåller kött, till exempel pannkakor och sylt. Det viktigaste är att vi har mer ekologisk, näringsriktig och allsidig kost. Vi ska respektera allas livsval.

Men kan inte vegetariskt vara en del i det ekologiska för att minska klimatutsläppen?

– Det är bra att till exempel Globala gymnasiet har valt den vägen. Men jag vill inte som politiker tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt.

Men ser du att intresset för detta har ökat?

– Ja, det är många som är matfixerade i dag och har en massa olika åsikter. Men vi har valt att fokusera på den ekologiska biten.

Fakta: 

Vegodag vanligt i länet

• Maten står för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan och särskilt nötkött är en stor miljöbov. Miljöbarometern frågade alla kommuner: ”Har kommunen infört minst en köttfri dag i veckan i minst hälften av kommunens matserveringar (eller minskat köttkonsumtionen lika mycket på andra sätt)?”

• 15 av 26 kommuner i Stockholms län svarade ja. Stockholms stad svarade nej. Klicka här för att se hela kartan.

• Följande kommuner svarade ja (2016): Botkyrka, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Nynäshamn, Sigtuna, Sollentuna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Vaxholm.

• Dessa kommuner svarade nej (2016) Ekerö, Danderyd, Nacka, Salem, Solna, Stockholm, Täby, Vallentuna, Värmdö och Österåker. Nykvarn svarade inte.

• Frågan ställdes till alla landets kommuner och andelen ja-svar har ökat kraftigt på tre år, från 33 till 45 och nu 2016 till 58 procent. ”Någon motsvarande ökning under flera år i följd har vi aldrig tidigare sett i kommunrankningens historia. Det är uppenbart att kommunerna drar sitt strå till stacken för att minska köttkonsumtionen och därmed matens klimatpåverkan”, skriver Aktuell hållbarhet.

• Globala gymnasiet i Stockholm är en skola i Stockholms stad som har gått före och erbjuder enbart vegetariskt på menyn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rekordår för ekomat

Försäljningen av ekologisk mat ökade med 3,9 miljarder kronor under 2016, visar ny statistik från Ekoweb.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu