Razzian mot Kviberg säger något | Fria.Nu
Madelene Axelsson

Inledare


Madelene Axelsson
  • I dag lördag genomfördes en razzia på Kvibergs marknad där polisen omhändertog 10 personer enligt ulänningslagen.
Göteborgs Fria

Razzian mot Kviberg säger något

I dag genomförde polisen en razzia mot Kvibergs marknad där tio personer omhändertogs enligt utlänningslagen. Frågan varför utsatta personer går till Kviberg är inte så svår, polisens motiv är mer svårsmält.

Tidigare i dag lördag genomförde polisen i Göteborg en razzia mot Kvibergs marknad som slutade med att tolv personer greps totalt, tio enligt utlänningslagen och två för häleri, rapporterar GP. Jag har inga principiella problem med att en har lite koll på att till exempel receptbelagda läkemedel inte säljs under bordet, tvärtom, men nu förefaller inte det ha varit polisens främsta mål om en ser till deras fångst och metod. Vakthavande befäl Patrik Ahlbom berättar för SVT nyheter att de haft mängder med enheter på plats, både uniformerad polis och civilklädda, både områdespolis och gränspolis.

För det var ju inte framförallt busar som säljer olagliga läkemedel som polisen fick med sig hem från tillslaget på Kvibergs marknad denna regniga lördag, utan personer som faller under polisens rätt att utföra inre utlänningskontroller om misstanke om brott föreligger. Tio av tolv närmare bestämt, och sju av dessa var besökare.

Utlänningslagen är den lag som reglerar migrationsrätt. Den innehåller bestämmelser om under vilka omständigheter utländska medborgare får vistas och bo i Sverige – inklusive villkor för asyl, visum och uppehållstillstånd. Finns misstanke om brott mot utlänninslagen får alltså polisen utföra dessa så hårt debatterade och kritiserade inre utlänningskontrollerna. Och vittnesmålen vittnar om det vi har hört tusen gånger och kommer få höra tusen till – det är uteslutande mörkhyade personer som kollas och därmed grips.

Om vi tillåter oss att gissa kring varför personer som flytt hit går till Kvibergs marknad en svinkall lördag i februari så är en kvalificerad sådan för att där går det att köpa billiga saker en behöver till sig själv och sina barn. Billigare än någon annanstans. En lika kvalificerad gissning är hur dessa, i många fall krigstraumatiserade personer, reagerar när ”mängder” med poliser stormar stället. Vittnen som inte riskerar att bli kontrollerade, det vill säga företrädelsevis vita människor, vittnar till GP om att de blivit skräckkslagna av tillslaget.

Så då är vi där vid det där med det mänskliga ansvaret igen som Henry Ascher pratade om i en text innan jul apropå att polisen i Skåne fick adresser till papperlösa från socialtjänsten. Ett befäl i berättade för Henry att hen helt enkelt väljer att inte göra vissa saker för att det finns vettigare saker för polisen att göra där de behövs bättre och som inte slår mot samhällets mest utsatta. Ah, detta ljuva civilkurage.

Men där är inte inte direkt polisen i Göteborg som har gjort flera tillslag på Kvibergs marknad ”med förhoppningen att brottsligheten där upphör”. Vilken brottslighet? Den att försöka överleva och skapa ett liv för sig själv och sina barn?

Annons

© 2020 Fria.Nu