Cirkus gör plats för nya tankar | Fria.Nu
  • Radical Circus är en rörelse som drivs av bland andra cirkusartister, konstnärer, akademiker och aktivister.
  • Olle Strandberg, en av initiativtagarna till kollektivet Radical Circus.
Fria Tidningen

Cirkus gör plats för nya tankar

Radical Cirkus är ett nytt kollektiv som strävar efter att ”cirkusifiera” det offentliga rummet. I morgon intar de Uppsala konsert & kongress.

Radical Cirkus har fått tillgång till Uppsala konsert & kongress för att skapa en experimentell heldag fylld med musik, akrobatik, filosofi och givetvis cirkus.

En varmluftsballong har installerats i huset där man kan gå in i ballongen för att se den från insidan, berättar Olle Strandberg, en av initiativtagarna till kollektivet Radical Circus, som fortätter att räkna upp aktiviteter: cirkusperformances, liveband och dansgolv och ett stort inkluderande samtal om radikalitet inom konst och samhälle.

– Vi vill omdefiniera vad cirkus kan vara. Radical Circus bygger på en längtan efter att cirkusverksamheten ska leta sig ur det institutionella och ut i det offentliga. Tanken är att cirkus ska kunna ta plats överallt, förklarar Olle Strandberg, som även regisserat föreställningen Horisonter som kommer att visas under dagen.

En viktig tanke med Radical Cirkus är medskapande och att skapa möjligheter att bryta konventioner och mönster som styr oss i samhället, berättar Olle Strandberg, som själv vill se att cirkus kan bli en del av det offentliga rummet och som kan ske på oväntade platser när vi minst anar det.

– Det här kollektivet är nytt och ganska formbart. Tanken är att starta upp något som är baserat på ett medskapande i grunden och ett inkluderande som bygger på ett slags ”do-mocracy”. Vår happening i Uppsala blir vår första arrangemang där vi börjar utforska ett samskapande som bygger på ickehierarkisk organisering. Det är ett försök att skapa cirkus utan en konstnärlig ledare, förklarar Strandberg.

Förutom akrobatik för kroppen vill Radical Cirkus uppmuntra till gymnastiska övningar för hjärnan, detta genom att bjuda in spännande forskare som Rachel Armstrong, professor i experimentell arkitektur, och Rolf Hughes, som i sin forskning arbetar för konstnärlig förnyelse via magi och cirkus.

– Det är spännande med forskare som Rachel och Rolf, de har också en annan ingång till cirkus och vad cirkus skulle kunna vara. Det känns naturligt att de är med och att vi startar upp en dialog.

Vilka hoppas ni blir intresserade av att bli ”cirkusifierade”?

– Alla är givetvis välkomna. Det här är lite av en uppstart för oss och ett sätt att undersöka hur sådana här evenemang kan se ut. Mycket är improviserat och i stort vet jag inte alls hur det kommer att bli, och det är fint. Jag har bara varit med för att sätta igång det här och nu får vi se hur rörelsen utvecklas. Vad nästa steg blir vet jag inte. Jag är öppen för idén att folk tar egna initiativ och gör grejer som de claimar som Radical Circus, det skulle vara väldigt kul om det blir så, säger Olle Strandberg som själv utlovar en radikal luftfärd inom en snar framtid.

Det var för elva år sedan som Olle Strandberg bröt nacken. Han var då en av världens främsta akrobater. I dag är han fullt återställd och planerar att göra om övningen som han utförde då han skadade sig, denna gång från en plattform hängande under en luftballong.

– Jag ska göra en trippel bakåtvolt från hundra meter in i ett moln. Det blir en separat aktion från mig som kan visa vad Radical Circus kan vara för något.

Fakta: 

Radical Love

Vad: 300 konstnärer, forskare, aktivister och internationella cirkusartister intar Uppsala. Arrangemanget är ett samarbete mellan Uppsala konsert och kongress, Cirkus Cirkör och Radical Cirkus.

När: 21 januari, fri entré (Till föreställningen Horisonter krävs biljett)

Annons

Rekommenderade artiklar

Dags för filmfest för de yngre

Den stora filmfestivalen drar igång om en vecka. För de yngre filmälskarna finns Göteborgs Lilla Filmfestival som har invigning i morgon.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu