Dags för filmfest för de yngre | Fria.Nu
  • Det här är vår värld av Ga-eun Yoon är en films som Erika Olsson, projektledare för Göteborgs Lilla Filmfestival, vill tipsa om.
  • Ture & Jerry är en finsk animerad film som riktar sig till de mindre barnen.
  • Gun Jacobson är årets filmskapare i fokus, hennes film Vinga på villovägar ingår i ett filmpaket där fem av Jacobsons kortfilmer ingår.
Göteborgs Fria

Dags för filmfest för de yngre

Den stora filmfestivalen drar igång om en vecka. För de yngre filmälskarna finns Göteborgs Lilla Filmfestival som pågår i helgen.

Tio filmer från olika delar av världen ingår i programmet för Göteborgs Lilla Filmfestival. Det är sjätte året som festivalen arrangeras, och som brukligt har den premiär en vecka innan den stora filmfestivalen.

– Vi vill erbjuda kvalitetsfilm från hela världen, filmer som annars inte är så lätt att få tillgång till, säger Erika Olsson, projektledare för Göteborgs Lilla Filmfestival.

Trots ”lilla” är det här en festival med mycket innehåll. Erika Olsson berättar att det förutom film kommer att arrangeras workshops i Drakens foajé.

– Jag har frågat barn om vad de vill lära sig mer om när det gäller film. Bland annat fick jag svar från en del barn om att de ville veta mer om ljud i film. Så en workshop handlar om ljud i film, det finns också möjlighet att lära sig mer om filmmusik, animation och om skådespeleri. Tanken är att inte enbart ge möjlighet att se film utan även bidra med en förståelse om hur film görs.

Målgruppen är barn och unga upp till femton år.

– Vi har knattevisningar för de minsta, andra riktar sig till 7-8-åringar och några är mer lämpade för tio år och uppåt, som spökfilmen Rum 213 som inviger festivalen, säger Erika Olsson, som tillägger att de som passerat 15 år givetvis är välkomna de med.

Någon speciell film du vill tipsa om?

– Jag har en film i programmet som jag tycker är så fin och som är från sju år och uppåt. Det är den sydkoreanska filmen Det här är vår värld, en rik film som tar upp frågor som vänskap, mobbing och utanförskap. För de minsta barnen har vi tre filmer, en av dem är Ture och Jerry, en finsk dockanimation och den är urrolig, säger Erika, som även tipsar om festivalens invigning på torsdag.

– Det blir extra festligt med goody-bags och annat gott. Invigningsfilmen är alltid fullsatt, i år är det världspremiär för spökfilmen Rum 213 och skådespelare och regissör till filmen kommer att vara på plats vid visningen, säger Erika Olsson.

Fakta: 

Göteborgs Lilla Filmfestival

När: 19-22 januari på Draken samt Frölunda Kulturhus.

Invigningsfilm: Rum 213 av Ingelin Angerborn.

Program: 10 barnfilmer. Aktiviteter i Drakens foajé - pröva att kliva rakt in i en äkta filmkuliss, sminka sig som på film, måla sitt eget filmmanus och prova på en spännande filmworkshop.

Årets filmskapare i fokus: Den hyllad animatören, författaren och illustratören Gun Jacobson presenteras i ett kortfilmspaket för den allra yngsta biopubliken.

Annons

Rekommenderade artiklar

Cirkus gör plats för nya tankar

Radical Cirkus är ett nytt kollektiv som strävar efter att ”cirkusifiera” det offentliga rummet. I morgon intar de Uppsala konsert & kongress.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu