Sluta klanka ner på ekomaten | Fria.Nu

Debatt


Replik: Ekomat

  • Jag vill, som konsument, slippa rester av bekämpningsmedel i den mat jag stoppar i mig och som jag aldrig har bett om, skriver Martha Wägéus.
Landets Fria

Sluta klanka ner på ekomaten

Många vill debattera artikeln Avliva myten om ekomat som publicerades i Landets Fria den 21 december 2016. Man löser inga miljöproblem genom att ställa en miljöåtgärd mot en annan, menar Martha Wägéus från Jönköping.

Det är bra för miljön om fler äter mer vegetarisk mat, ja. Men det är också bra för miljön om fler äter mer ekologisk mat. Man löser inga miljöproblem genom att ställa en miljöåtgärd mot en annan.

Jag vill, som konsument, slippa rester av bekämpningsmedel i den mat jag stoppar i mig och som jag aldrig har bett om. Jag vill heller inte bidra till utsläpp av gifter i miljön.

Därför väljer jag ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt. Oavsett hur kunskapsläget är vad gäller påverkan på hälsan. Om det alls påverkar hälsan, är det sannolikt i positiv riktning. Ingen av de pesticider som fuljordbruket använder är någon hälsokur för människan.

Jag hittar ingenting om att Världscancerfonden skulle avråda från ekomat, vilket antyds i artikeln av Paulsson. Däremot hävdar Världscancerfonden, och fler med dem, att köttkonsumtion är klart skadligt och förespråkar mer vegetarisk mathållning. Jag ifrågasätter inte den slutsatsen. Men det har ingenting att göra med om köttet är producerat ekologiskt eller inte. Däremot finns det en hel del rapporter som tyder på att ekologiskt lantbruk är bättre för miljön, för biologisk mångfald och för många ekosystemtjänster som vi människor är beroende av. Det gör det definitivt värt att lägga skattepengar på att stödja ekologisk odling.

Ekologisk odling är baserad på vetenskap. Påstå inget annat. Det finns starka ekonomiska krafter som gärna ser kemikaliejordbruket fortsätta dominera totalt. De klarar sin lobbying alldeles utmärkt med egna, rejält tilltagna medel. Lägg energin på att fortsätta få folk att äta mindre fulkött. Men gör det inte på bekostnad av ekologisk odling. Och, förresten, även vegetarianer vill slippa stoppa i sig diverse bekämpningsmedelsrester tillsammans med maten.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu