AIK utmanar mästarna Mälarhöjden/Bredäng | Fria.Nu
  • Kim Martin är den största stjärnan i svensk damhockey.
Fria.Nu

AIK utmanar mästarna Mälarhöjden/Bredäng

Stockholms damer regerar

för närvarande inom många lagsporter. Djurgården/Älvsjö snuvade självaste Umeå IK på

fotbollsguldet. AIK är svenska

mästare i bandy och Mälarhöjden/Bredäng har fem

raka SM-guld i ishockey.

Den här helgen ska AIKs

hockeylag försöka bryta Mälarhöjden/Bredängs femåriga svit.

Damishockey (SFT) I helgen spelas det SM-slutspel i ishockey i Malmö. Det är damerna som spelar semifinaler och final. Förra helgen förlorade Mälarhöjden/Bredäng mot Modo med 0-3 i kvartsfinalgruppspelet. Därför blir det redan i semifinalen en repris på fjolårets final mellan stockholmslagen AIK och Mälarhöjden/Bredäng. I den andra semifinalen möter Modo Skånelaget Limhamn Limebusters.

AIK har ett starkt lag i år och chansen finns att man kan bryta Mälarhöjden/Bredängs femåriga svit av SM-tecken. Under kvartsfinalgruppspelet spelade AIK ett snabbt och tekniskt anfallsspel, där det framför allt var ytterforwarden och landslagstjejen Danijela Rundqvist som ingav respekt hos motståndarförsvaret. Rundqvist är stor, stark och har ett imponerande skott.

Bland försvararna utmärkte sig Emelie Berggren som en mycket

offensiv, spelskicklig och målfarlig back. AIKs akilleshäl såg i den

matchen ut att vara det defensiva spelet. Detta kompenserades dock av att man hade landslagsmålvakten Kim Martin mellan stolparna. Martin, som till vardags spelar med Hammarbys pojklag födda 1986, spelar ibland även i AIKs damlag.

SFT träffade Kim Martin efter att hon varit med om att i kvartsfinalgruppspelet besegra Limhamn Limebusters med 7-4. Trots att hon vid ett flertal tillfällen fått visa upp sin vighet och reaktionsförmåga, ser hon ganska oberörd ut när hon kliver av isen.

- Att jag är väldigt vig är inget som jag har tränat mig till. Jag är nog född så, säger Martin.

Eftersom Kim Martin även spelar med Hammarbys pojklag, blir det inte mycket mer än hockey på fritiden.

- Nej, det blir många träningspass, medger Kim Martin. Antalet är ju lite varierande under året. Nu när det är högsäsong så ligger det väl på 6-12 pass i veckan om man räknar in matcherna.

Kim Martin har tidigare nämnt att hennes dröm är att spela i herrarnas elitserie. Innan dess är det dock ett annat mål som hägrar.

- Ja, efter att jag gått färdigt samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet kommer jag att åka över till USA. Det är flera amerikanska skolor som har hört av sig och vill att jag ska komma över och spela hockey och plugga där. Bland annat så har både Yale och Harvard varit i kontakt med mig. Först har jag dock cirka 1,5 år kvar på gymnasiet här i Sverige.

Det är anmärkningsvärt många unga tjejer som visat framfötterna inom svensk damhockey på senare år. I AIK är de flesta spelarna fortfarande tonåringar.

- Ja, jag vet inte vad det beror på, men det är ju roligt att det är så många yngre spelare. Det lovar gott inför framtiden. Många av de här spelarna kan utvecklas och bli ännu bättre ishockeyspelare, anser Martin.

Både landslaget och Kim Martin rönte stor uppmärksamhet när de tog OS-brons i Salt Lake City för två år sedan. Detta har dock inte medfört några folkvandringar till ishallarna när det nu spelas om SM-guldet. Trots att både AIK och Mälarhöjden/Bredäng spelade sina kvartsfinaler i Stockholm så var det oftast bara drygt hundra betalande åskådare per match.

I det svenska seriesystemet är den högsta divisionen uppdelad i fyra serier. Kvaliteten på lagen är väldigt varierande och lag vinner ofta tvåsiffrigt. Nu finns det långt gångna planer på att förändra seriesystemet så att det blir en elitserie med sex lag. I den skulle AIK, Mälarhöjden/Bredäng, Limhamn Limebusters, MoDo, Örebro och Brynäs ingå.

- Det här är bra för damhockeyn. Det blir fler matcher med bra motstånd. För att bli bra måste man

satsa och då spelar det mindre roll att det blir långa bussresor, slutar

Martin.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

© 2020 Fria.Nu