Aktivister kräver svar om kidnappade flickor | Fria.Nu
  • "Risken finns att hoppet ska försvinna, i synnerhet när tiden går", säger Saudatu Mahdi, från nigerianska kvinnoorganisationen Wrapa.
Fria Tidningen

Aktivister kräver svar om kidnappade flickor

Över två och ett halvt år har gått sedan terrorgruppen Boko Haram kidnappade 276 skolflickor i staden Chibok i Nigeria. Aktivister oroas nu för att världen ska glömma bort de bortrövade flickorna.

Saudatu Mahdi har varit med och drivit kampanjen Bring Back Our Girls för att få flickorna fria igen.

– Risken finns att hoppet ska försvinna, i synnerhet när tiden går. Men vi hyser fortfarande gott hopp inom kampanjen, säger Saudatu Mahdi.

Hon påpekar samtidigt att kampanjen för flickorna har fått stor uppmärksamhet eftersom det som flickorna från Chibok råkar ut för är så fruktansvärt.

Skolflickorna kidnappades den 14 april 2014, då de på natten under vapenhot fördes bort på lastbilar från sin skola i norra Nigeria. Händelsen fick stor internationell uppmärksamhet och blev starten på den kampanj som i sociala medier gått under namnet #BringBackOurGirls.

Saudatu Mahdi, som även är ordförande för den nigerianska kvinnoorganisationen Wrapa, säger att allt våld som drabbar landets kvinnor måste få ett slut – och att alla flickor och kvinnor som hålls fångna av Boko Haram måste friges.

Kort efter kidnappningen lyckades 57 av de 276 skolflickorna från Chibok fly. Ytterligare två år senare hittades en av de kidnappade flickorna tillsammans med en fyra månaders bebis i utkanten av skogen Sambisa i nordöstra Nigeria, ett område som sägs vara en av Boko Harams starkaste fästen.

Så sent som i oktober släppte terrorgruppen ytterligare 21 av de kidnappade flickorna och ett litet barn, efter långa förhandlingar med den nigerianska regeringen.

Men fortfarande är nästan 200 av flickorna spårlöst försvunna.

Saudatu Mahdi berättar att nigerianska myndigheter i samarbete med organisationer arbetar med att skapa ett program som ska hjälpa de flickor och kvinnor som överlevt fångenskapen hos Boko Haram.

– Jag kan också bekräfta att de 21 flickor som nyligen frigavs för närvarande befinner sig på ett sjukhus där de genomgått både medicinska och psykologiska undersökningar och får omvårdnad, säger hon.

Saudatu Mahdi menar att frigivningen av dessa flickor inger hopp.

– Det vara bara en del av den uppgörelse som gjorts, men vi måste vara försiktiga. Det inger hopp och det finns fortfarande en möjlighet att alla flickor kan bli frigivna.

Inom kampanjen arbetar man för närvarande med att förmå de nigerianska myndigheterna att släppa mer information om hur arbetet går vidare för att få flickorna frigivna.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Finland testar basinkomst

Vid årsskiftet inledde Finland ett pilotprojekt med basinkomst, även känt som medborgarlön.

Fria Tidningen

Tusentals flickor bortrövade i Nigeria

Två år har gått sedan Boko Haram kidnappade 276 skolflickor i Nigeria. Fallet är dock inte unikt. Enligt FN kan flera tusen nigerianska kvinnor ha blivit bortförda.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu