Göteborgs Fria

Göteborg får nytt centrum för biologisk mångfald

Antalet arter minskar hela tiden på jorden, och så väl allmänhet som beslutsfattare behöver mer kunskap om varför bevarandet av arter är viktigt. Nu startar ett nytt centrum i Göteborg som både ska vidareutveckla forskningen och länka samman den med omvärlden.

Vid årsskiftet startas Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier. Föreståndare blir Alexandre Antonelli som är professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet. Han menar att det behövs mer samarbete mellan forskare och studenter som arbetar med biologisk mångfald, och att forskningsvärlden dessutom behöver bli bättre på att förklara för allmänhet och beslutsfattare varför det är så viktigt att bevara arter och natur.

Centrets uppgift kommer att vara att utöka och vidareutveckla forskning om biologisk mångfald, eller biodiversitet som det också kallas. Dessutom ska man jobba med att just länka samman forskare, beslutsfattare och allmänhet, till exempel genom att delta i publika event och informera allmänhet och på skolor.

− Verksamheten ska bygga på fyra pelare: upptäcka, lära sig, utforska och skydda. Mer specifikt innebär detta utökad forskning genom inventeringar och insamlingar, modernisering av laboratoriemiljön för sekvensering av olika arter och mer samarbeten, säger Alexandre Antonelli i ett pressmeddelande.

Fakta: 

Biologisk mångfald

Variationen bland levande organismer i alla miljöer och de ekologiska sambanden som finns mellan organismerna. Biologisk mångfald kan delas in i tre nivåer: genetisk variation inom varje art, variation mellan olika arter och variation mellan olika ekosystem och naturtyper.

Källa: Länsstyrelsen

Hotade och rödlistade arter

Den senaste rödlistan som kom 2015 visar inte någon märkbar förbättring för den biologiska mångfalden i Sverige på övergripande nivå. Den negativa påverkan mot Sveriges arter har varit konstant de senaste 15 åren, och hastigheten som vi förlorar artmångfalden med har varken ökat eller minskat. I rödlistan 2015 har 4 273 av 21 600 bedömda arter klassats som rödlistade, varav 2 029 arter som hotade.

Källa: Artdatabanken

Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier

13 olika institutioner i västra Sverige kommer att samarbeta inom det nya centret. Förutom ett antal olika institutioner vid Göteborgs universitet är det Göteborgs botaniska trädgård, Sjöfartsmuseet Akvariet, Göteborgs naturhistoriska museum, Nordens ark, Universeum, Havets Hus och Chalmers.

Källa: Göteborgs universitet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu