Debatt


Kultur

  • Att inrätta en turnerande teater i förorterna kan bidra till att utjämna skillnaderna mellan rika och fattiga, menar Vänsterpartiet. Bilden: från repetitionen av X på Unga Klara, en historisk exposé över rasism, i regi av Farnaz Arbabi.
Stockholms Fria

Mer teater i ytterstan minskar klyftorna

Det går att nå teaterovana genom att teatern kommer dit där folk bor, skriver Vänsterpartiet som drivit igenom en satsning på en ny turnerande teater.

Alla har inte vanan att gå på teater. Därför ska mer teater komma dit folk bor. Nu startar Kretsteatern som under nästa år ska spela i Farsta, Vällingby och Skarpnäck. Det är en viktig satsning för ett mer rättvist kulturutbud i Stockholm.

Stockholm har ett stort, rikt och varierat utbud av kultur, i hög grad tack vare alla artister och konstnärer som valt att bo här. Vi brukar kallas för världens teatertätaste stad. Här finns allt från stora statliga och kommunala institutioner till fria scener för teater, dans och performances och tillfälliga grupperingar utan fast scen.

Vi har också en internationellt sett mycket hög andel besökare, många stockholmare tar del av scenkonsten i olika former.

Men det är också många som inte har vanan och möjligheten att hitta i detta rika utbud. Tröskeln in till kulturen kan vara hög av många skäl: ekonomiska, geografiska, utbildningsmässiga, språkliga. Några få kulturinstitutioner och grupper har etablerats i olika förorter, där flertalet stockholmare bor, och många bra lokala initiativ tas i ytterstan men den allra största delen av kulturutbudet och resurserna finns fortfarande innanför tullarna.

Det är en stark ambition från den nuvarande majoriteten i Stockholm att minska klyftorna mellan stockholmare. Det gäller både inkomster, arbete, bostäder och kulturutbud. Vänsterpartiet i Stockholm har under många år drivit på för en rättvis fördelning av resurser inom staden och har nu i majoriteten bland annat ansvar för att utveckla den lokala demokratin i olika delar av staden.

Ett steg i denna riktning är etablerandet av Kretsteatern som startar i januari 2017. Samtidigt som vi fortsätter att stötta ytterstadens egna kulturinitiativ får också Kulturhuset/Stadsteatern i uppdrag att utveckla en verksamhet vintertid under Parkteaterns ledning, med teaterföreställningar i lokaler runtom i ytterstaden till billiga priser.

Vi från Vänsterpartiet har i flera år drivit idén att bygga ut en turnerande teater för Stockholms förorter och på så vis utnyttja de många fina scener som finns i samlingslokaler, skolor och kulturhus runtom i ytterstaden. Vi är därför glada och stolta över att ett första steg nu tas med Kretsteatern, ett namn lånat från 1950-talets satsning som föregick starten av Stockholms stadsteater 1960 och som då var en så stor konstnärlig framgång att en teaterrecensent uppmanade alla stockholmare att ta bussen ut till förorten.

Vi ser fram emot många fler möten mellan scenkonsten och de stockholmare som bor runtom i olika delar av vår stad. Kulturen och de pengar Stockholm lägger på den ska inte bara komma innerstan till del. Nu utjämnar vi skillnaderna – kultur i hela staden!

Fakta: 

Kretsteatern

• Turnerande teater med fokus på förorter som hade sin första premiär i Gubbängens folkskola 1956. Fanfaren i Farsta, Trappan i Vällingby och Skarpnäcks kulturhus blir under våren 2017 värdar för Kretsteaterns turné. Till hösten kommer fler spelplatser att besökas.

• Första premiären blir Prata högre, Karin! – en nyskriven revy om tryckfrihet. Premiär 14 januari på Fanfaren i Farsta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu