Klimatet är inte en trendfråga | Fria.Nu

Debatt


Debatt: Klimatsmart

  • Miljömärkta varor är långt ifrån det mest effektiva sättet att rädda klimatet på, skriver Elvin Landaeus Csizmadia.
Fria Tidningen

Klimatet är inte en trendfråga

Har varumärkningen ”klimatsmart” blivit ett sätt att döva konsumenternas samveten kring överkonsumtion? 16-åriga Elvin Landaeus Csizmadia från centrala Skåne efterlyser reell omställning för klimatets skull.

Jag har på senare tid märkt att det här med miljön börjar bli riktigt trendigt. Allt ska vara klimatsmart, ekologiskt och hållbart. Trots att jag inte alls är särskilt gammal har det varit svårt att undgå hur mycket som faktiskt förändrats bara de senaste åren. Åtminstone medvetenhetsmässigt, märkesmässigt och reklammässigt.

Vi ser det numera överallt: På gatorna, skolorna, arbetsplatserna och i mataffärerna. Det är stora gröna skyltar med texten ”Allt är ekologiskt!” eller positiva uppmaningar att köpa ”klimatsmart”. På bussarna står det ”biogas för ett grönare Lund” och att ta tåget är ett ”bra miljöval”. Det har blivit klimatkalas! Nu är det endast medelmåttigt miljömysiga och ekovänliga lösningar som gäller! Är det inte fantastiskt? Nu är det slut på alla föroreningar, besprutningar och förstörelse. Eller?

Frågan är om inte den nya miljömedvetenheten egentligen bara är en fräschare form av ignorans. Är detta endast nästa steg i vår klimatförnekelse? För visst blir vi allt lite bländade av alla de gröna ekoetiketterna? Visst blir vi lite mer positivt inställda till den annars katastrofala kapitalism vi har? Visst kan vi nu med modernt klimattänk fortsätta med att konsumera som aldrig förr? Att rättfärdiga irrationellt agerande är inte ett problem för oss människor, det är snarare något vi sysslat med länge. Frågan är när vi ska inse att det inte är etiskt försvarbart att förbruka resurser som inte finns och framförallt resurser som någon annan behöver mycket mer än vi.

Earth Overshoot Day inträffade i början av augusti i år. Det är tidigare än någonsin. Det är den dag då vi förbrukat så mycket resurser som jorden kan producera på ett år. Allt efter det är alltså ett lån. Ett lån från framtiden. Ett lån från våra barn. Ett lån som blir större för varje dag som går, så länge vi fortsätter våra ohållbara livsstilar. För det är just vad de är: Ohållbara. Och det är just vad det handlar om: Livsstilar. För att rädda djuren, naturen och människosläktet från att gå under räcker det inte med små förändringar. De måste var livsomställande.

Ska vi faktiskt klara de klimatmål som våra världsledare verkar vara överens om måste vi göra mer än köpa ekologiskt. Det räcker inte på långa vägar. Vi måste skrota våra bilar, investera i förnybar energi och sluta äta kött. Och antagligen räcker inte ens det för att hålla temperaturen under två grader. Nej, det är stora steg som gäller, och de måste tas nu!

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu