Second hand-leksaker kan innehålla farlig plast | Fria.Nu
  • Emmaus Björkå har rensat sina leksakshyllor efter miljöförvaltningens undersökning.
Göteborgs Fria

Second hand-leksaker kan innehålla farlig plast

Att återbruka och handla second hand är bra för såväl plånbok som miljö – men alla produkter är inte lämpliga för andrahandshandel. Sedan 2007 har reglerna för skadliga ämnen i plastleksaker blivit betydligt hårdare, men i second hand-butikernas hyllor kan de fortfarande stå kvar.

Miljöförvaltningen i Göteborg har undersökt leksaker och andra produkter för barn från åtta olika second hand-butiker. Syftet har varit att genom kemisk analys undersöka om de innehåller några så kallade ftalater eller kortkedjiga klorparaffiner. Sedan 2007 har reglerna för hur höga halter produkter för barn får innehålla ändrats, men när gamla leksaker återvinns kan de fortsätta att cirkulera.

Resultaten visade att 11 av 17 undersökta leksaker innehöll för höga halter av just ftalater. Dessutom innehöll samtliga regnkläder och barnväskor i plast skadliga ämnen.

– Jag blev lite paff faktiskt, det var mer än jag hade trott. Vi var osäkra på om kemikalierna skulle ha avdunstat från de produkterna under åren även om de funnits där från början, men det verkar de inte heller ha gjort, säger Karin Kruse som är miljöinspektör.

En sammanfattning av resultaten skickades ut till butikerna där varorna köpts in, och ett möte har också anordnats för att diskutera frågan. Några som agerade snabbt var Emmaus Björkå, som sedan förra veckan inte längre säljer några produkter för barn som kan innehålla ftalater.

– Det tog inte många sekunder för oss att inse att det här var något otroligt bra som de gjort oss uppmärksamma på, säger Pelle Hällje som är kommunikationsansvarig på Emmaus.

Sortimentet rensades snabbt. Redan innan fanns en lista med produkter som inte ska ut i butik, som kläder med rasistiska budskap eller leksaker som ser ut som riktiga vapen, så egentligen var det bara att lägga till ytterligare en punkt. Men att det skulle ha varit ett stort problem tidigare, tror inte Pelle Hällje.

– I och med att det var ganska länge sedan lagen trädde i kraft, och leksaker i mjukplast oftast inte håller särskilt länge handlar det om en ganska liten del varor. Det är mer i filosofin det är en viktig förändring.

Myrorna är en annan av de stora second hand-aktörerna med många butiker. Emma Enebog är hållbarhetschef och säger att de är positiva till att staden har gjort undersökningen, och att den ger viktig information till såväl dem som till konsumenter.

– Vi vidtog redan för ett antal år sedan riktlinjer kring leksaker just med tanke på ovissheten kring innehåll i äldre leksaker. Vi ser att dessa riktlinjer fortsatt gäller, och har nu uppdaterat vår personal om både undersökningen och dessa riktlinjer för att kunna möta kunders frågor.

Hon menar att deras roll är informera konsumenter om säkerhet och innehåll, och att det görs genom en skylt på barnavdelningen.

Fakta: 

Ftalater

Ftalater är en grupp ämnen som kan användas för att göra plaster mjuka. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa ftalater kan göra det svårare att få barn och är dessutom misstänkt hormonstörande.

Källa: Kemikalieinspektionen

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu