Tio år av kamp för jämställdhet | Fria.Nu
  • Impra har genom åren anordnat nätverksträffar och fortbildning i genusmedvetenhet, kartlagt och synliggjort kvinnliga musiker, anordnat klubbar och debatterat. Nu firar Impra tio år och Anna Lundqvist, ordförande i Impra, ser fram emot lördagens jubileumsfest på Kulturhuset.
  • Monica Dominique är med och firar Impra. Och hon har med sig trumslagaren Justina Lakin och basisten Rigmor Bådal.
Fria Tidningen

Tio år av kamp för jämställdhet

Det ideella nätverket Impra jubilerar och kan se tillbaka på ett jämställdhetsarbete som omformat musikbranschen. ”Det vi jobbar för är ingen trend, inget tillfälligt. Det är som allt som ska förändras i grunden, det tar generationer att förändra”, säger Anna Lundqvist, ordförande i Impra.

Den ideella föreningen och nätverket Impra bildades 2006 på initiativ av musikerna Lina Nyberg Ljungkvist och Gunilla Törnfeldt. Syftet med Impra är främst att stödja och främja kvinnliga musiker som arbetar med improvisation oavsett genre, eftersom det finns en stor brist på kvinnliga musiker inom dessa områden.

– I dag finns det ett jämställdhetstänk på flera plan vilket inte var fallet när vi startade för tio år sedan. I början märkte vi av en stor genomslagskraft för jämställdhetsfrågan, eftersom det var nytt och provocerande för många. Men vi är långt ifrån färdiga med vårt arbete, säger Anna Lundqvist, ordförande i Impra.

Vad finns kvar att göra?

– Massor, det tar lång tid att ändra normer. Kampen behövs fortfarande och det finns massor av yrkesgrupper som vi inte lagt under lupp ännu.

Vilka metoder tycker du krävs för att skapa förändring?

– För mig är samtal och diskussion det viktigaste, att kunna presentera fakta och upplysa om varför förändringar är nödvändiga.

Som musiker har Anna Lundqvist varit verksam sedan år 2000, och har fyra uppmärksammade album bakom sig. Som sångerska säger hon sig ha blivit accepterad inom branschen på ett annat sätt än kvinnliga kollegor som uttrycker sig med andra instrument.

– Jag har ett av de accepterade instrumenten, vokalist, så jag har fått ta plats, även om jag känt krav på hur jag ska vara som jazzsångerska. Men överlag har jag haft tur. Jag har insett att jag är ett undantag, men det gäller att lyfta blicken från sin egen situation och se den stora bilden.

Hur jämställd är jazz- och improvisationsscenen jämfört med popscenen?

– Popbranschen har fler sångerskor som syns, men de har ett annat problem, nämligen med sexism. Det som går att se oavsett inriktning är att allt fler kvinnor tar på sig fler roller. Ta Laleh som exempel, som producerar och gör hela jobbet själv. Ser man tillbaka har mannen alltid stått som bild av den skapande individen.

Många män och kvinnor välkomnar den ökande jämställdheten och utvecklingen verkar gå åt rätt håll, konstaterar Anna Lundqvist. Men när verkligheten förändras och förmåner försvinner är det många manliga musiker som börjar höja sina röster.

– Jag har diskussioner varje vecka med manliga musiker som är frustrerade när gigen sinar, för att kvinnliga musiker ska släppas fram. Jämställdhet är bra så länge man inte själv drabbas av den.

På lördag firar Impra tio år genom att arrangera en stor fest på Kulturhuset i Stockholm.

– Nu ska vi få ha en hel dag då vi bara kan fira och visa upp vad vi jobbat med genom åren, men även prata om framtiden. Det blir förutom samtal fina konserter med kvinnliga musiker från olika generationer, säger Anna Lundqvist.

Fakta: 

Impra 10 år

När: Lördag 10 december

Var: Kulturhuset, Stockholm

Ur programmet: Lindha Kallerdahl och Anna Lund, Who’s Your mama, Maria Kvist Trio, DLB feat. Monica Dominique, Dj Elena Wolay.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu