Folkligt TTIP-motstånd svartmålas av lobbyister | Fria.Nu

Debatt


Skiftet
  • Skiftet manifesterade under LO-kongressen öppnande tidigare i år för att uppmärksamma LO:s stöd för handelsavtalet TTIP.
Fria Tidningen

Folkligt TTIP-motstånd svartmålas av lobbyister

Från att ha blivit hånade till att anklagas för att bedriva Putin-sanktionerad propaganda, Skiftets organisering mot frihandelsavtalet TTIP har uppmärksammats av dess förespråkare sedan starten för två år sedan. Robin Zachari och Anna Westberg skriver om ett folkligt upprop som inte låter sig stoppas.

För två år sedan startade den då nya folkrörelsen Skiftet en kampanj mot handelsavtalet TTIP mellan USA och EU. I slutet av 2014 var det nästan ingen som brydde sig. Det tog månader, för att inte säga ett år innan maktspelarna upptäckte våra aktiviteter men då skrattade de bara. Deras hån hjälpte inte och nu attackerar de vår rörelse för att ha ”sofistikerade metoder”. Tidigare har de kallat Skiftet-aktiva för ”nyttiga idioter”, ”stenkastarvänster” och ”demokratiproblem” (Timbro), de har påstått att vi ägnar oss åt ”krypskytte” med ”en dåres envishet” (Hela Hälsingland). Men två aktörer har gått längst, Expressens och Svenska Dagbladets ledarsidor. De har gått så långt till att påskina att vi har fått pengar från Putin och att vi är ett hot som kommer inifrån.

Vi har aldrig upplevt att en folkrörelse som varje månad engagerar tiotusentals svenskar blivit så grundlöst anklagade. Men vi är inte arga, tvärtom är vi glada för deras attacker då de är ett bevis på att vår växande rörelse ökar i betydelse. Som en klok tänkare en gång sa: först ignorerar de dig, sedan skrattar de, därefter bekämpar de dig och till sist vinner du. Vi har redan vunnit en rad segrar mot fulhandelsavtalet TTIP och dess kanadensiska kusin CETA. TTIP ligger på is eftersom miljontals européer ställt sig upp och sagt att de inte vill ha ett avtal som låser fast privatiseringar, hotar vår demokrati med direktörsdomstolar och riskerar att urholka fackliga rättigheter. Donald Trumps valseger är bara ett tillfälle för bolagsvänliga politiker att skylla sitt misslyckande på rörelser som står för allt Trump inte står för.

TTIP må ligga på is men nu gör lobbyisterna allt de kan för att trycka igenom systeravtalet CETA med Kanada. I somras försökte EU-kommissionen få igenom CETA men tack vare ett ramaskri från civilsamhället måste avtalet nu passera igenom alla medlemsländernas parlament. Direktörsdomstolen där storbolag kan stämma oss ska också passera EU-domstolen tack vare att Vallonien stod upp för demokratin. CETA innehåller i princip allt som är negativt med TTIP. Dessutom kan amerikanska bolag med ”väsentlig verksamhet” använda sina verksamheter i landet för att stämma Sverige om de ansera att vi bryter mot avtalet.

Enligt rapporten I skuggan av TTIP - CETA, finansierad av donationer från 600 Skiftet-aktiva, kan Sverige bli stämda om vi försöker stoppa vinst i välfärden. Vidare visar den att för första gången blir privatisering norm, allt som en gång säljs ut skyddas av avtalet och av direktörsdomstolen. Sverige är unikt med att ha sålt ut så mycket välfärd, och att skriva under ett avtal som innebär att vi får sämre manöverutrymme i framtiden kan aldrig vara rätt väg att gå. Rapporten avslöjar också att regeringens intyganden om att arbetsrätten inte kan hotas ringar falskt.

Nu börjar slutspurten för CETA-avtalet. I början på februari kommer frågan upp i EU-parlamentets kammare och efteråt ska det upp i Sveriges riksdag. Rapporten är bara början. Den 10 december kommer Skiftet-aktiva runt om i landet dela flygblad och organisera fikamöten då rapportens innehåll och vägen framöver diskuteras. Det är inga konstigheter utan vanlig hederlig folkrörelse understödd av lite teknik. Eller som Skiftet-aktiva säger: Demokrati i rörelse.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu