Facket kritiskt till Röhsskas stängning | Fria.Nu
  • Röhsska museet i Göteborg kommer att hållas stängt för allmänheten i över ett år.
Göteborgs Fria

Facket kritiskt till Röhsskas stängning

På grund av arbetsmiljöskäl har Kulturnämnden tagit beslut om att stänga Röhsska museet den 27 februari. Ett beslut som kritiseras från fackligt håll.

Orsaken till att Röhsska Museet kommer att hålla stängt i femton månader är den dåliga psykosociala arbetsmiljön.

– För att åstadkomma en bestående förändring krävs ett radikalt omtag. Därför anser vi att Röhsska museet behöver stängas för att ge museet möjlighet att arbeta med utveckling av verksamheten och skapa förutsättningar för en hållbar psykosocial arbetsmiljö, säger Mariya Voyvodova, ordförande i kulturnämnden.

Problemen med den psykosociala arbetsmiljön på Röhsska museet har funnits under lång tid. Museet har haft en hög chefsomsättning, många sjukskrivningar, brister i organisation och ledning samt brister i förtroende och tillit, konstaterar Kulturnämnden, som anser att museet behöver en omfattande rekonstruktion på alla nivåer med fokus på en tydlig, välfungerande organisation, struktur och arbetskultur samt en säker och trygg arbetsmiljö.

– Som politiker har vi det yttersta ansvaret när det gäller god personalpolitik i kulturnämndens verksamheter och för att skapa förutsättningar för att kulturförvaltningen ska kunna förverkliga en god arbetsmiljö, säger Mariya Voyvodova.

Maria Heed från fackförbundet Vision och huvudskyddsombud på Röhsska museet är kritisk till beslutet och i en skrivelse till Göteborgs kulturnämnd skriver hon bland annat att de akuta problem som varit kopplade till avdelningschefen (Susanne Erixon, vars anställning upphör den 2 december, reds. anm.) är avstyrda och att man nu bör fokusera på de strukturella problem som museet brottas med.

Beslutet att stänga museet anser facket är taget utan samverkan med personalen: ”Kulturnämndens plötsliga beslut att stänga arbetsplatsen har inte föregåtts av någon samverkan/.../ Det överrumplande, närmast kuppartade sätt på vilket beslutet togs och kommunicerades har skapat stor otrygghet och rädsla bland medarbetarna och väckt bestörtning bland museets brukare och samarbetspartners.”

Love Jönsson, intendent på Röhsska, är inte förvånad över beslutet, men säger att processen är illa skött av Kulturnämnden.

– Om man på allvar vill förbättra arbetsmijlön ska man jobba långsiktigt och systematiskt. Då ska man inte göra chockåtgärder och den här typen av godtyckliga och snabbt ihoprafsade lösningar. Det är helt fel, säger han till Svt.

Inplanerade utställningar kommer inte att kunna visas under tiden som museet är stängt, meddelar Kulturnämnden.

Arbetet med att rekrytera en ny chef till Röhsska är nu igångsatt. Kulturförvaltningen kommer att gå ut med en annons för museichef i början av nästa år. Museet öppnar åter 2 juni 2018.

Fakta: 

Röhsska museet

Museum för design, mode och konsthantverk.

I samlingen: Museet har mer än 50 000 objekt i sin samling, huvuddelen utgörs av svenskt och nordiskt konsthantverk. Ett statligt uppdrag Röhsska har är att ta ett nationellt ansvar för museernas samordning av design och konsthantverk.

Byggnaden: För den nationalromantiska stilen ansvarar arkitekten Carl Vestman.

Invigdes: 1916, då med namnet Röhsska konstslöjdmuseet.

Källa: Wikipedia

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu