”Riktig styrka kräver inga dödsoffer” | Fria.Nu
  • ”Vi måste få ett slut på subventionerna av boskapsindustrin och vi borde förbjuda den industriella köttuppfödningen”, säger Patrik Baboumian.
  • Efter att Patrik Baboumian blev vegan har han slagit flera världsrekord i bland annat ölfatslyft och ok-dragning.
  • Många vill komma fram och fota sig tillsammans med Patrik Baboumian när han nyligen besökte vegomässan Vegovision i Stockholm.
Fria Tidningen

”Riktig styrka kräver inga dödsoffer”

Han har erövrat titlar som Tysklands starkaste man och slagit flera världsrekord i tyngdlyftning. Men det viktigaste Patrik Baboumian har gjort i livet var att bli vegan.

– Det har satt mig i en position där jag kan förändra människors liv.

Kön framför Patrik Baboumians boksignering på vegomässan Vegovision i Stockholm tycks aldrig ta slut. Besökarna vill utbyta några ord om träning och kost eller posera framför kameran med flexade muskler tillsammans med honom.

För mannen som ofta kallas världens starkaste vegan är det här en del av vardagen. Hans motto: ”Riktig styrka kräver inga dödsoffer” har väckt starka reaktioner i kroppsbyggarkretsar – en miljö där köttkonsumtion anses vara enda vägen till muskler. I sociala medier finns bilder på hur Patrik Baboumian kastar kylskåp och lyfter bilar. I boken Vrebellion – How to become a vegan badass som han har skrivit tillsammans med Katy Statetzny riktar han sig främst till killar som äter kött.

– De personer jag försöker influera är oftast unga killar, de är ofta osäkra kring vad det betyder att vara man. Jag använder gärna uttryck som ”riktiga män” även om jag personligen inte bryr mig särskilt mycket om sådant. Jag vill imitera sådana begrepp för att nå en viss grupp av människor, och sedan visa dem att den traditionella mansbilden bara är skitsnack, säger Patrik Baboumian, som är utbildad psykolog i grunden.

Patrik Baboumian föddes i Abadan,i Iran år 1979, mitt under brinnande revolution när shahen störtades och den shiamuslimske ayatollan Khomeini tog över makten. När han var fyra år gammal förlorade han sin far och sin sex månader gamla lillasyster i en bilolycka. Under den här tiden hade kriget med Irak inletts och den ekonomiskt viktiga gränsstaden Abadan drabbades hårt.

– Jag levde med min mor och mormor, jag kände inte att jag hade någon trygghet att söka mig till, berättar han.

Ett av hans starkaste barndomsminnen var när han såg barnen på andra sidan gatan som lekte på hustaket medan deras far jobbade på ett oljeraffinaderi en bit bort.

– Jag såg inte sprängningen av raffinaderiet, men jag hörde smällen och jag minns väldigt starkt deras reaktion när de förstod vad som hade hänt.

När Patrik Baboumian var sju år flydde hans familj till Tyskland. Omställningen till det nya livet gick bra, han trivdes i sin nya skola och fick snabbt vänner. Som fjortonåring började han med styrketräning.

– Jag har alltid haft en fascination för styrka, att vara stark. Nu kan jag förstås se kopplingar till allt våld i min barndom, att jag undermedvetet ville ha styrkan att försvara mig och min familj. Men då när jag började träna handlade det om något helt annat. Jag och en kompis var stora fans av professionell wrestling, och insåg att vi var väldigt spinkiga, säger han och skrattar.

Wrestling blev det inte – han blev starkare än så. År 2001 erövrade han juniortiteln på Gießen Campions Cup, och senare titeln Tysklands starkaste man i 105-kilos klassen. 2006 började Patrik träna Strongman, en idrottsform som fokuserar på funktionell styrka. Momenten handlar ofta om att förflytta bildäck eller trädstammar istället för vikter på ett gym.

– Samtidigt började jag med vegetarisk kost. Jag har hela livet haft starkt medlidande med djur. Som barn hjälpte jag en korp som brutit benet och det tog ett halvår innan den kunde flyga igen. Det fick mig att tänka, å ena sidan lägger jag ner så mycket tid på en ensam fågel, å andra sidan äter jag kyckling. Skulle jag kunna döda kycklingen själv? Nej!

Det blev Patrik Baboumians första steg mot en helvegetarisk kost. När han fem år senare började inse de stora miljöproblemen och lidandet för djuren inom mjölkindustrin och äggproduktionen blev han vegan.

– Mina argument var helt och hållet etiska, och jag räknade egentligen med att jag skulle få sämre styrka. Resultatet blev det motsatta.

Som vegetarian åt Patrik Baboumian stora mängder mjölkprotein för att kunna upprätthålla sin muskelmassa.

– Jag åt tre kilo kvarg om dagen, något som gjorde att min kropp blev försurad och jag hade regelbundet halsbränna. Animaliska protein innehåller mer svavelhaltiga aminosyror än vegetariska, vilket kan leda till försurning. Eftersom jag ätit mjölkprodukter hela livet trodde jag det var helt normalt med sådana symptom.

Efter bara några dagar på vegansk kost försvann halsbrännan. Han märkte också att han blev starkare och att han gick upp i muskelmassa.

– Jag var jätteförvånad. Då visste jag ju inte vad jag vet nu, när surhetshalten är för hög kan kroppen inte tillgodogöra sig proteinerna lika bra. Dessutom gjorde den veganska dieten mig hungrigare, jag kunde äta mer, berättar han.

Muskelåterhämtningen var också snabbare eftersom förhöjd surhet i kroppen försvårar inflammationer, enligt Patrik Baboumian.

– När min mor hörde att jag blivit vegan blev hon tokig, hon trodde väl att jag skulle bli en sån där ekoterrorist. Hon har reumatisk artrit, en sjukdom som beror just på inflammation. Så jag bad henne att pröva själv i tre veckor, och det hjälpte! Hon har varit vegan i tre år nu.

Efter att Patrik Baboumian blev vegan har han slagit flera världsrekord. Reaktionerna i kroppsbyggarkretsar var starka i början, det fanns till och med tävlingsdeltagare som anklagade honom för att äta kött i smyg.

– Det är väldigt svårt för många att förstå att jag kan göra det jag gör utan animaliskt protein. Under decennier har atleter blivit tillsagda att de måste äta kött för att kunna bygga sina kroppar. För någon som blivit hjärntvättad att tro detta under tio år av sin träning är det väldigt svårt att ändra åsikt. Jag vet, jag har själv varit där. Jag ger de samma råd som jag gav till min mor: Pröva i tre veckor och se vad det har för effekt för dig.

Att gå över till vegansk kost som kroppsbyggare kräver dock vissa omställningar, framhåller Patrik Baboumian.

– Animaliskt protein är väldigt balanserat vad gäller aminosyror. Som vegan måste du kombinera många olika vegetariska proteinkällor för samma effekt.

– Mitt standardråd är att blanda spannmål och baljväxter, det kan vara ris och ärtor eller havre och jordnötter. Ris och bönor är ju redan en standardrätt i stora delar av världen.

Veganrörelsen är på frammarsch i Europa, säger Patrik Baboumian, men i stora delar av Asien går utvecklingen åt motsatt håll.

– I Kina har mjölkkonsumtionen ökat dramatiskt, Australien skickar nästan all sin mjölk till Kina i dag. I Indien, där många traditionellt varit vegetarianer, tittar man mer och mer till väst, och köttkonsumtionen ökar. Därför försöker jag alltid verka internationellt, och föreläsa så mycket som möjligt utanför Europa.

Men även om han lägger ner en stor del av sin tid på att visa upp fördelarna med en vegetarisk kost menar han att det är politiska beslut som krävs för verklig förändring.

– Vi måste få ett slut på subventionerna av boskapsindustrin och vi borde förbjuda den industriella köttuppfödningen. Då skulle köttpriset stiga flera gånger och många skulle välja bort kött och andra ohälsosamma produkter för vegetariska alternativ.

Vad ser du som dina största segrar?

– Det viktigaste steget jag tagit i livet är att bli vegan. Det är det enskilt viktigaste beslutet som satt mig i en position där jag kan förändra människors liv. Jag kommer aldrig att fatta något större beslut. Jag når ut till så många människor nu, med ett ämne som är så otroligt viktigt både för djur och miljö. Att gå över till en hållbar kosthållning är kanske det viktigaste steget hela mänskligheten står inför.

Fakta: 

Patrik Baboumian

Ålder: 37 år.

Utbildning: Psykolog.

Bedrifter: Tysk juniormästare i bodybuilding (1999), tysk Strongman-mästare (2007), världsrekord i stocklyftning (2009), tyskt rekord i ölfatslyft (2011), Tysklands starkaste man (2011), Europamästare i styrkelyft (2012), världsrekord i ölfatslyft (2012), världsrekord i Front Hold (2012), världsrekord i ok-dragning (2013), världsrekord i ok-dragning (2015).

Motto: ”Riktig styrka kräver inga dödsoffer”.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hur går vi från snack till verkstad?

Intervju

Författaren och journalisten Marcus Priftis har skrivit böcker om jämställdhet och rasism. I sin nya bok Från snack till verkstad söker han efter lösningarna.

Fria Tidningen

Prisas för sin htbq-kamp i Uganda

Intervju

Trots framsteg kvarstår stora hinder i kampen för hbtq-rättigheter i Uganda. Möt Right livelihood-pristagaren Kasha Nabagesera.

Fria Tidningen

Sheehan vill att USA kastar bojorna

Intervju

USA:s utrikespolitik har varit färgad av krig de senaste hundra åren. Vägen är lång från 70-talets kamp mot kriget i Vietnam till dagens försvagade fredsrörelse under president Obama. För Cindy Sheehan ligger roten till USA:s krigspolitik i starka band mellan ledande politiker och landets enorma krigsindustri.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu