Poesi i samklang med rymden | Fria.Nu
  • Johannes Heldéns Astroekologi är ett unikt interdisciplinärt projekt med ekologiskt fokus.
  • Johannes Heldén tillsammans med duon Wildbirds & Peacedrums (Mariam Wallentin och Andreas Werliin).
Göteborgs Fria

Poesi i samklang med rymden

Konstnären och poeten Johannes Heldéns verk Astroekologi är en kombination av föreställning, multimedial installation, poesi och konsert. Efter att ha uppförts på Dramaten kommer den unika föreställningen nu till Folkteatern.

Efter utbildningen på Valands konsthögskola flyttade Johannes Heldén till Stockholm. Nu återvänder han till Göteborg för att presentera föreställningen Astroekologi på Folkteatern.

– Det ska bli kul att komma tillbaka. Det är alltid roligt att återvända till Göteborg.

Sciencefiction-poet. Så brukar Johannes Heldén benämnas då han ofta har rymden med som tematik i sina verk. Så även i Astroekologi, en unik kombination av föreställning, multimedial installation, poesi och konsert.

För ett halvår sedan var det premiär för scenföreställningen på Dramaten.

– Det kändes väldigt bra. Jag har inte gjort något liknande projekt förut, i den omfattningen. Det var hårt jobb men mycket givande. Tillsammans med Wildbirds & Peacedrums kommer jag att göra en lite annan version på Folkteatern, för att förnya oss. Det blir mer av en audiovisuell upplevelse, mer meditativt, mer improviserat.

Astroekologi är en speciell bok och Heldén beskriver den som hans mest personliga. Innehållet har en ekologisk grundton och går att läsa som att diktjaget är ensam kvar på jorden, kanske efter en katastrof.

– Astroekologi är förankrad på en specifik plats, och handlar om den här planeten sedd utifrån. Boken har en rörelse där landskap växer igen och täcks av en dimma, det kan vara miljöförstöring, det kan även röra sig om att naturen tar tillbaka människans hus, att det blir till en ruin. Det går att se som att människan var ett problem på den här planeten, eller att vi helt enkelt lämnat den, förklarar Johannes Heldén.

Begreppet Astroekologi är ett litet forskningsområde som knappt är erkänt.

– Det är ett okänt ord som jag tagit friheten att ladda själv med betydelse. För mig betyder det att vi kan se vår planet ur ett kosmiskt perspektiv, som något väldigt unikt, säger Johannes Heldén.

Döden, mörkret, ensamheten och framtiden är delar som finns närvarande i din poesi. Är du pessimistisk om framtiden?

– Det finns ofta en del i den ekologiska rörelsen som är bakåtsträvande. Jag tror inte att tekniskt vetenskapliga framsteg är dåliga, utan tycker att det är spännande att tänka att det finns en empatisk riktning i vetenskapen. Så jag skulle inte beskriva mig som pessimist, hoppet är väldigt viktigt för mig.

Vill du påverka publiken och få dem mer medvetna om vår planets sårbarhet?

– Det skulle vara fantastiskt om publiken blev påverkad på det sättet, men det är viktigt för mig att de frågorna inte är huvudändamålet med min konst. Jag vill att mina verk är sig själva nog, men om de också kan snegla på vår samtid och uppmärksamma några av de viktiga frågorna av i dag så är det bra. Astroekologi är främst en konstupplevelse, inte ett budskap, säger Johannes Heldén.

Fakta: 

Johannes Heldén

Född: 1978

Bor: Stockholm

Utbildning: Valands konsthögskola

Debut: Burner (2003). Astroekologi är hans tolfte bok.

Utmärkelser: Projektet Evolution fick 2014 det första N.Katherine Hayles Award. 2015 mottog Heldén Sveriges största konstpris, Åke Andréns konstnärsstipendium.

Aktuell: Med föreställningen Astroekologi, tillsammans med Wildbirds & Peacedrums, på Folkteatern, 25 november och 26 november.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu