Landets Fria

Konferens lyfter fram lokalekonomi i Dalarna

På söndag arrangeras lokalekonomidag i Stjärnsund i Hedemora. Arbetet med att skapa ett allaktivitetshus i Stora Skedvi är ett av de lokala exempel som ska diskuteras under dagen.

Genom att visa på de senaste metoderna, exemplen och forskningen om lokalekonomi hoppas arrangörerna bidra till att utveckla de lokala ekonomierna på ett hållbart sätt.

– Det ekonomiska systemet tar inte hänsyn till hur förändringar slår mot lokalsamhället. Lokalekonomidagarna handlar om att vidareutveckla metoder som används på olika platser på landsbygden och prata om hur de kan tillämpas lokalt, säger Josefin Heed på organisationen Hela Sverige ska leva, som är med och arrangerar konferensen.

Under dagen ska boende från Skattungbyn berätta hur de utvecklat kooperativa lösningar för lanthandel och skola. Stuart Pledger föreläser om cirkulär ekonomi där avfall görs till resurser. Jakbanken, Mikrofonden, Gotlands utvecklingsbolag och lokala banker kommer att ge exempel på hur lokal utveckling kan finansieras. Framtidsgruppen i Stora Skedvi, som består av aktiva från lokalbefolkningen, berättar om hur de gjorde när de ordnade nya attraktiva bostäder och sporthall och om sitt arbetet med att behålla en lokal vårdfilial, vilket rönt blandad framgång.

– Vi tänker också berätta om hur vi tar till vara möjligheter som finns och arbetar utifrån ett positivt, i stället för ett kritiskt, utvecklingsperspektiv med politiker och myndigheter, säger Bosse Söderlund som är aktiv i Framtidsgruppen.

Det senaste exemplet är arbetet med att bygga en sporthall i anslutning till skolan på orten.

– Vi tror att vi har haft ett stort inflytande på kommunen i den processen, säger Bosse Söderlund.

Fakta: 

Lokalekonomidagen i Hedemora arrangeras i Fridhems kursgård och Herrgården i Stjärnsund den 20 november.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Digital saluhall ska gynna småbrukare

I dag importerar vi i Sverige omkring hälften av våra livsmedel. En ny digital plattform för att köpa lokalproducerad mat ska öka den lokala konsumtionen runt om i landet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu