Kärlekshyllning till scenkonsten | Fria.Nu
  • Jaqee står för den musikaliska inramningen på galan.
  • Jaqee står för den musikaliska inramningen på Scenkonstgalan. En av de nominerade föreställningarna är Mörkrädd där Hans Brorson och Anna-Carin Henricsson ses i rollerna.
  • Matilda Johansson, galageneral för Scenkonstgalan.
Göteborgs Fria

Kärlekshyllning till scenkonsten

Röda mattan rullas ut på Stora Teatern. Det är dags för Scenkonstgalan. ”Vi vill lyfta allt det häftiga som görs inom scenkonsten och visa vilken mångfald som finns”, säger Matilda Johansson, galageneral.

För tredje året i rad arrangeras Scenkonstgalan i Göteborg. Från att tidigare fokuserat på lokala scenkonsthändelser uppmärksammas i år även föreställningar ute i landet.

– Nytt för i år är galans utökade jurygrupp med medlemmar från Malmö, Göteborg och Stockholm, vilket gör att galan tar ett större grepp om scenkonsten nationellt. Galan har med åren växt i både storlek och ansats och den har etablerats som en händelse att se fram emot. För oss är det viktigt att svensk scenkonst blir lite kaxigare och vi hoppas att galan kan ge lite mer självförtroende.

Vilka kriterier har ni utgått från när ni utsett de nominerade?

– Originalitet har varit ett ord som präglat diskussionerna i juryn. Sedan vill vi lyfta sådant som folk kanske missat och som vi känner måste uppmärksammas mer. Vi utgår alltså inte ifrån vad som är bäst. Många av de nominerade är unga och nystartade grupper.

Ser du någon tendens i teman som behandlas i föreställningar du sett?

– Det är mycket politiskt med inriktning på samtidsfrågor. Det går tydligt att se en vilja att beröra dagsaktuella frågor. Något annat jag märkt är att unga danskompanier tar plats med flera nya frigrupper som startas.

Vad kommer galan att innehålla?

– Oj, det är så mycket. Vi firar hur scenkonsten blommar och kommer ha ett blomtema. Alla är uppklädda till tårna och där alla får plats på röda mattan. Martina Montelius kommer att leda galan och för den musikaliska inramningen står Jaqee, dessutom kommer humorduon Dilan och Moa och det blir massor av teater och dans. Kort sagt en maffig hyllning till scenkonsten, säger Matilda Johansson.

Annons

Rekommenderade artiklar

Poesi i samklang med rymden

Efter att ha uppförts på Dramaten kommer den unika föreställningen Astroekologi nu till Folkteatern.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu