Var tionde elev stöttar inte extremism | Fria.Nu
Madelene Axelsson

Inledare


Madelene Axelsson
  • Redaktioner är oftast medvetna tvivelaktiga rubriker och vinklar. Men det är värt det för det skapar många klick. Tio procent av elever stöttar inte extremism och det är dags för oss medier att trycka på stoppknappen.
Göteborgs Fria

Var tionde elev stöttar inte extremism

Vi medier får inte i denna klickhets glömma att vi har ett ansvar att förmedla adekvat information.

I en artikel på DN:s kultursidor för drygt två år sedan tog Karin Johannisson, professor i idéhistoria, upp vårt behov av hotbilder. Bland annat skrev hon: ”I dagsperspektivet ligger det något viktigt i hur nya skräckscenarier lyckas ockupera vårt medvetande. Det är som om de fångar upp misstanken att vi i själva verket lever i en farlig värld, byggd på latenta hot” Till den listan kan vi nog nu med Karins goda minne lägga till terrorism. Och visst är det så att vi människor går igång på hotbilder på olika sätta, de fyller ett hål de flesta av oss har lite svårt att sätta ord på men som genom historien säkrat vår överlevnad - kort sagt så verkar vi inte riktigt ha kontroll på hur vi reagerar på rädsla. Problemet är bara att rädsla också är extremt lönsamt. Detta blir tydligt inte minst i mediernas fall.

Fenomenet är ju på intet sätt nytt men det blir värre och det har ett tydligt syfte i den Klickokrati alla medieaktörer nu opererar. Ett aktuellt exempel är Göteborgs-Posten som i förra helgen skrev en rubrik som löd ”Var tionde elev stöttar religiösa extremister” och som följdes av en lång ingress som vidare spädde på den devisen. Sanningen var (som ni också kan läsa om på nyheterna sid 5) att det var fem skolor i Göteborg som ingick i undersökningen och av de utfrågade där var det en tiondel som hade svarat på ett sätt som organisationen som gjort undersökningen kunde tolka som sympatier med då främst IS. Det är för det första inte samma sak som ”var tionde elev” men det är inte den ansvarfrågan jag är ute efter här utan hur GP valt att presentera det och varför. Jo, för det är en bättre rubrik som är lätt att sprida och skapar många klick. Just för att den skapar rädsla. Et är ju naturligtvis inte så att redaktörerna på GP inte förstår att detta är högst tvivelaktigt. Men det är värt det. 10 procent av alla elever i hela Sverige stöttar IS - det är det en läser och det låter ju helt galet och måste ju spridas! GP sprider sitt namn -kritikerstormen som följde på publiceringen faller i glömska men känslan består.

Ungefär på samma sätt agerar medierna när vi nu får pushnotiser utan geografisk kontext. ”Ung flicka våldtogs på busshållplats”, ”Två nedskjutna i bostadsområde” osv osv. Vi går genast in och tittar om det är nära oss och när på så sätt webbstatistiken. Men även om vi sedan ser att det inte är där vi bor så går en vidare med känslan av ökat våld som spär på rädslan. Artikeln som kanske publiceras en annan dag som menar att våldet i samhället inte alls ökar, utan faktiskt minskar, får i jämförelse liten eller ingen spridning.

Lägger vi då till det ökade utrymme högerextrema krafter får på nätet generellt och det faktum att etablerade medier gör vad som helst för en klick-het rubrik så börjar det bli riktigt besvärligt att vara mediekonsument.

Vi medier får inte i denna klickhets glömma att vi har ett ansvar att förmedla adekvat information, vilket inte alltid är lätt. Men inte ens i tider av svåra ekonomiska omständigheter får en lov att leka med kontexten hur som helst. Var tionde elev stöttar helt enkelt inte extremister.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu