Nils Berg Cinemascope krymper världen | Fria.Nu

Recension


Musik
Searching For Amazing Talent From Punjab
Artist: Nils Berg Cinemascope
Bolag: Hoob

  • Nils Berg Cinemascope – Josef Kallerdahl, Nils Berg och Christopher Cantillo – har releases för sitt nya album på Nefertiti på fredag och på Moriskan i Malmö på lördag.
Fria Tidningen

Nils Berg Cinemascope krymper världen

Levande musik som bygger på möten mellan musiker från olika dela av världen. Fria recenserar Searching For Amazing Talent, nya albumet från Nils Berg Cinemascope.

Ett knapptryck på datorn och du befinner dig i Punjab. Så hittade saxofonisten fram till den sufiska mystikern Balwinder Singh Laddi. Längs en slingrande väg i Punjab spatserar han och gestikulerar medan han sjunger. Han är så inne i sin sång att han inte märker att han håller på att bli överkörd. Den som filmar skrattar så att kamerabilden hoppar.

Nils Berg blev förtrollad av Baldwinders självklara uppenbarelse och utgick från videoklippet för att skapa inledningslåten Laddi Tells The Truth till gruppens nya album.

Sedan starten 2009 har Nils Berg Cinemascope skapat musik genom att utgå från funna videoklipp med musik från olika delar av världen; musikaliska vykort från exempelvis Indien, Ghana, Rumänien, Brunei och Japan som Nils Berg, Josef Kallerdahl och Christopher Cantillo låter sig inspireras av. Searching For Amazin Talent From Punjab innehåller musik från Pakistan, Frankrike och Burma, men här finns även inslag hämtade från Sverige, som ryska gatumusiker från Trollhättan och en kvinnlig sångerska från den stockholmska gatubilden.

Det känns aldrig som att Berg, Kallerdahl och Cantillo har målet att hotta till sin musik med coola worldmusic-referenser, snarare känns mötena genuina och utforskande, vilket gör all form av exotisering undviks. Nya band skapas och samhörighet snarare än åtskillnad betonas. Under resans gång blir man påmind om att kultur aldrig är något beständigt och fixerat, och att all levande kultur handlar om att söka nya former för samlevnad. Det är med andra ord musik som ifrågasätter gränsdragningar, kanske inte genom att riva murar, snarare genom att med ödmjukhet och respektfullhet ta ett kliv åt sidan för att ge influenserna och de samarbetande musikerna mer plats. I vår individualiserade samtid känns denna generositet som ett politiskt ställningstagande.

Avstånden mellan sångaren Abbas Anand från Pakistan och Mo Kenny, en kanadensisk singer-songwriter, kan tyckas stora men här känns det helt naturligt när perspektiven skiftas. Nils Bergs smeksamma och vackra saxofonspel fungerar som en sammanbindande länk medan Kallerdahl (bas) och Cantillo (trummor) förstärker den underliggande jazziga atmosfären med sitt dynamiska samspel. I den rytmiska Karen come, Karen go känns det som att trion är på plats i Burma för att förenas med sångarna och dansarna som uppför låten. Samma energi skapas i Javadi, tillsammans med Abbas Anand. Andra låtar bygger mer på ett melankoliskt vemod, som den vackra Hiplips Trollhättan och den gripande Gråt nu, skratta senare, en låt som för tankarna till Holger Czukays klassiska Persian Love. Här förstärks mötet med den romska kvinnan genom att bruset från gatumiljön tillåts sippra in i ljudbilden och emellanåt avbryter kvinnan sin sång för att tacka förbipasserande som skänker en slant.

Det långsiktiga målet för Nils Berg Cinemascope är att skapa verkliga möten. Efter releaseturnén beger de sig till Punjab för att söka rätt på Balwinder för att utforska den musik som uppstår i nya möten. Jag hoppas att det mötet genererar en ny skiva med Nils Berg Cinemascope, det lär bli något alldeles extra.

Annons

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu