• ”Jag har flytt från fascism och rasism och vill kämpa mot det även här”, säger Mustafa Rezei.
  • Mustafa Rezei och hans vänner har märkt en förändring i hur de blir bemötta. För att påverka situationen bestämde de sig för att skriva en debattartikel i lokaltidningen.
Landets Fria

”Jag har flytt från rasismen och vill kämpa mot den här”

Händelserna efter den misstänkta våldtäkten i början av oktober har skapat oro på Gotland. Mustafa Rezei och hans vänner har märkt en förändring i hur de blir bemötta. För att påverka situationen bestämde de sig för att skriva en debattartikel i lokaltidningen.

”Att vara i Sverige har gett mig hopp om framtiden. Här känner jag mig trygg och fri. Jag vill ta din hand och tacka dig från djupet av mitt hjärta. Men plötsligt upplever jag att du tittar snett på mig.” Det skriver Mustafa Rezei och hans kamrater på boendet i debattartikeln i Helagotland.se.

– Vi ville visa svenska folket att alla inte är likadana. Vi vill att folk ska veta att vi också är mycket ledsna över det som hänt, säger Mustafa Rezei.

Han kom till Sverige och Västerhejde utanför Visby för ett år sedan och har sedan dess börjat i skolan.

– Före händelsen var det bra stämning, folk var trevliga och kom och pratade med oss. Efter händelsen blir vi bortstötta och människor vill inte etablera kontakt med oss.

Mustafa Rezei är orolig och undrar hur han ska lösa situationen. Han säger att han känner ett ansvar för det som hänt. Men han är frustrerad över vad alla afghaner nu får utstå på grund av att några få misstänks ha gjort fel.

– Jag har flytt från fascism och rasism och vill kämpa mot det även här. Det är några personer som begått brott och plötsligt behandlas alla invandrare på samma sätt.

Den senaste tidens händelser har varit omskakande. När tillresta nazister arrangerade en demonstration i Visby fick ungdomarna på asylboendet uppmaningen att stanna inne för att inte bli dödade eller utsatta för våld, berättar Mustafa Rezei.

– På skolan och på stan kallar folk oss svartskalle, djur och vildar. Det är oroligt, jag skäms och vill inte gå ut.

Nina Ruthström är god man och har tagit upp problemet med personal på skolan.

– De säger att de är medvetna om problemet och arbetar med detta på olika sätt men jag kan inte redogöra för hur.

Mustafa Rezei ber om att inte dra alla över en kam och önskar bli bemött som en människa.

– De som utför våldsbrott och övergrepp får inte föra min talan. Jag är en människa med hjärta, hjärna och känslor, jag vill bli bemött som en medmänniska som vill leva i fred med andra.

Mustafa Rezei känner stöd och hopp i de människor som arrangerat manifestationer för allas lika värde på Gotland de senaste veckorna. Själv hoppas han att allt snart ska bli som vanligt igen och han har många idéer som han tror skulle kunna förbättra situationen.

– Afghanistan är ett krigsdrabbat samhälle i sönderfall, för att kunna anpassa oss behöver vi kunskap om livet i ett fredligt samhälle. Jag vill starta en organisation eller förening som informerar afghaner som kommer hit om att detta inte är Afghanistan. Jag skulle så gärna vilja berätta för dem som kommer hit om hur det fungerar här.

Fakta: 

Händelserna i korthet

Natten till den 2 oktober inträffade en misstänkt gruppvåldtäkt i Visby. Fem män våldtog enligt vittnesmål en kvinna som lånat toaletten hos en av männen.

Natten efter anhölls fem män misstänkta för grov våldtäkt. De har nu släppts på fri fot.

Uppgifter spreds av högerextremister om att de misstänkta gärningsmännen skulle vara asylsökande. Åklagare och polis har utsatts för allvarliga hot och trakasserier. Den 7 oktober skickade polisen special–enheter till Gotland. Den 13 oktober valde åklagaren som utsatts för hot att lämna utredningen.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar på Gotland den 9 oktober.

Den 16 oktober arrangerar Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet en manifestation mot sexism och rasism. Flera arrangörer och anhängare hotas inför demonstrationen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu