• Personal med mer tid för aktiviteter tillsammans med de äldre är ett av resultaten i den senaste rapporten om sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum.
Göteborgs Fria

Personal mår bättre med kortare arbetstid

Lugnare och piggare personal, en sjukfrånvaro som bryter trenden samt fler aktiviteter för de äldre på boendet. Det är resultatet i den senaste rapporten om Svartedalens arbetstidsförkortning, ett och ett halvt år in i försöket som snart når sitt slut.

Sedan 1 februari 2015 jobbar undersköterskorna på Svartedalens äldrecentrum sex timmar om dagen med bibehållen heltidslön. En följeforskare har rapporterat från försöket varje halvår, och nyligen publicerades den tredje rapporten efter 18 månader med arbetstidsförkortning. Solängens äldreboende används som jämförelse, och till skillnad från både där och från stadens äldreboenden som helhet, har inte sjukfrånvaron ökat på Svartedalen.

Patrik Helgeson, V, är vice ordförande i SDN Västra Hisingen och säger att han ser det som en lyckad satsning även om minskningen i sjukfrånvaro inte är så stor.

– Där bryter Svartedalen en trend som i övrigt är väldigt farlig. Sedan handlar det om hur personalen beskriver förändringarna och vad det innebär för deras vardag, till exempel mer tid för återhämtning och träning, och mer tid för aktiviteter för de äldre.

Redan innan försöket startade var sjukfrånvaron betydligt lägre på Svartedalen, men sjönk ytterligare under det första året med sex timmars arbetsdag. Det senaste halvåret har den dock ökat något igen, och ligger nu på ungefär samma nivå som innan försöket.

I den upplevda hälsan bland undersköterskor på de båda boendena skiljer det sig åt. Medan tre av fyra säger sig ha en god hälsa vid Svartedalen, svarar två av fyra det samma på Solängen. Undersköterskorna vid Svartedalen upplever sig också betydligt piggare och lugnare än vad Solängens personal gör.

Men projektet har varit omstritt allt sedan starten, och i våras röstade kommunfullmäktige om att avsluta projektet i förtid utifrån en motion från Moderaterna. Så blev det dock inte, men någon fortsättning nästa år är inte akutell.

– Det är klart att jag själv gärna hade sett att det fortsätter, mitt politiska mål är att sex timmars arbetsdag ska införas inom hela arbetsmarknaden, säger Patrik Helgeson.

Han tycker ändå att dessa nästan två år är tillräckligt lång tid för att dra slutsatser kring arbetstidsförkortning, och hoppas på fler initiativ i både kommun och landsting.

Fakta: 

Några resultat:

Total sjukfrånvaro är 15 arbetsdagar per undersköterska vid Svartedalen och 31 arbetsdagar per undersköterska vid alla äldreboende i Göteborgs stad.

Sex och tolv månader in i försöket gjorde undersköterskorna vid Svartedalen 60 procent fler aktiviteter för hyresgästerna i jämförelse med Solängen, efter ett och ett halvt år har det ökat till 80 procent fler.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu