Riksnyheterna missar riket | Fria.Nu
  • Norrlandsredaktionerna har svårt att få genomslag i SVT:s nyhetssändningar.
Landets Fria

Riksnyheterna missar riket

Norrland syns knappt i SVT:s riksnyheter. Från Jämtland och Gävleborg visades bara tre inslag i Aktuellt och Rapport under årets första månader.

Tidningen Journalisten har undersökt hur många inslag utanför storstadsområdena som visas i SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt under bästa sändningstid, det vill säga nyheterna klockan 19.30 och 21. Statistiken visar att Norrlandsredaktionerna har svårt att få genomslag i sändningarna.

Under augusti sände Rapportnyheterna klockan 19.30 totalt 37,5 lokala inslag. Det är 1,21 inslag i snitt per sändning. Flest inslag visades från Skåne och Region Väst. Trots stora frågor av medialt intresse, som befolkningsökningen i Västernorrland till följd av flyktingmottagandet, diskussionen om regionsammanslagning och nedläggningen av Vattenfalls kontor i Jokkmokk, syns få av dessa frågor i riksmedia.

– Det handlar om nationella medier som i stor utsträckning har stängt resten av Sverige. De finns med när det sker stora olyckor men sedan är det medieskugga.

– Men det är viktigt att säga att situationen ser likadan ut i Värmland, Blekinge eller Småland. Det är inte bara ett Norrlandsproblem, säger den numera pensionerade SVT-journalisten Sverker Olofsson till Journalisten.

Fakta: 

Lokala inslag i nyheterna

Antal regionala tv-inslag från Norrland i Rapport kl 19.30 och Aktuellt kl 21 mellan januari och augusti 2016.

Norrbotten: 9 inslag i Rapport 0,5 inslag i Aktuellt.

Västerbotten: 11 inslag i Rapport, 1,5 i Aktuellt.

Västernorrland: 10 inslag i Rapport, 3,5 i Aktuellt

Jämtland: 3,5 inslag i Rapport, 2,5 inslag i Aktuellt

Gävleborg: 3 inslag i Rapport inget i Aktuellt.

Dessa toppar listan:

Skåne: 54,5 inslag i Rapport, 17,5 inslag i Aktuellt.

Region Väst: 56,5 inslag i Rapport, 18,5 inslag i Aktuellt.

Källa: Journalisten

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Frivilliga först på plats vid SOS-alarm

Frivilliga kan rädda liv vid en olycksplats. Det konstaterar forskare vid Linköpings universitet som utvärderat ett projekt i Medelpad där befolkningen rycker ut vid larm.

Landets Fria

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu