Argentina fortsätter spela högt mot IMF | Fria.Nu
Fria.Nu

Argentina fortsätter spela högt mot IMF

Argentinas president Nestor Kirchner fortsatte under veckan att trotsa Internationella Valutafonden. Efter förhandlingar kunde dock parterna komma överens om ett avtal om fortsatt samarbete. Men de grundläggande motsättningarna kvarstår.

När Argentinas president Nestor Kirchner under tisdagen gick med på att betala en skuld på 3.1 miljarder dollar efter att Internationella Valutafonden, IMF, lovat att ge landet förnyade krediter räddade sig parterna i sista stund från ett totalt sammanbrott. Kirchner hade under måndagen hotat med att inte betala skulden om inte IMF garanterade fortsatt stöd och Valutafonden hade svarat att Argentina kunde glömma förnyade krediter om inte betalningen uppfylldes. Kirchner fick beskedet under ett 30 minuter långt telefonsamtal under tisdagen med Anne Kreuger, tillfällig IMF-chef efter att Horst Köhler lämnat ordförandeposten för att lansera sig som presidentkandidat i Tyskland. Avtalets detaljer var dock inte kända under tisdagen. Med en skuld på 15 miljarder dollar ligger Argentina på tredje plats i IMFs skuldliga efter Brasilien och Turkiet.

Det är inte första gången som president Kirchner testat hur långt han kan pressa IMF sedan han kom till makten för knappt ett år sedan .Kirchner har förklarat sitt hårdnackade motstånd mot att betala Argentinas skulder med att internationella ekonomiska organ och privata långivare lättvindigt låtit pengar strömma in i landet under militärdiktaturen och Carlos Menems korrupta envälde. Kirchner har sagt att han har för avsikt att endast betala 25 procent av Argentinas totala skuld på 88 miljarder dollar och att sociala utgifter går före skuldavbetalningar. Kirchners hårda förhandlingslinje stöds av över 75 procent av argentinarna och 54 procent anklagar Carlos Menems (president 1989-1999) regering för skulden enligt en opinionsundersökning publicerad i den argentinska dagstidningen Pagina 12 den 15 februari.

Italiens premiärminister Silivio Berlusconi kallade det argentinska förslaget att bara betala 25 procent av skulden för oacceptabelt, en hållning som delas av andra G7-länder, där de flesta av de privata långivarna återfinns. Samtidigt uttryckte Brasilien sin lättnad över att Argentina och IMF kommit överens.

Veckans händelser kyler ner konflikten mellan Argentina och IMF för tillfället men huvudproblemen är fortfarande olösta. Rädslan bland i-länderna är nu stor för att fler skuldtyngda länder ska förstå att en stor skuld inte bara är en börda utan också ett vapen. Utgången av kraftmätningen mellan Argentina och IMF kommer att få konsekvenser inte bara för argentinarna utan också för andra länder i Latinamerika, Afrika och Asien för vilka den gigantiska skuldbördan utgör ett av de största utvecklingshindren.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

© 2022 Fria.Nu