• Stockholms spårvagnsnät byggs nu ut som ett led i stadens klimatarbete. Föreningen Klimataktion vill se ännu högre ambitioner.
Stockholms Fria

”Stockholm kan bli fossilfritt redan 2030”

Ett fossilfritt Stockholm år 2040 är otillräckligt. Föreningen Klimataktion ger flera förslag på områden där stadens ambitioner kan skärpas.

Stockholms stad har föreslagit en plan där staden ska vara fossilfri 2040. Föreningen Klimataktion välkomnar att staden tagit fram sin nya strategi, men vi är bekymrade över att staden är så sent ute.

Väldigt mycket av det som föreslås handlar om utredningar som ska vara klara under nästa år. Att Stockholm trots snart 30 år av klimatdebatt saknar underlag för kraftfulla klimatåtgärder visar att kommunledningarna under många år nedprioriterat frågan. Nuvarande kommunstyre bör inte få hela skulden för detta.

Tyvärr kan vi inte vänta tills alla frågetecken är uträtade. Klimathotet växer för i stort sett varje forskarrapport som kommer. Vi har redan i dag i princip nått upp till det som det internationella klimatavtalet från Paris satt som nödvändig gräns: att jordens medeltemperatur inte får öka mer än +1,5 grader.

Därför säger vi i vårt remissyttrande över förslaget till klimatstrategi att Stockholm bör sikta högre, även om alla detaljer om hur det ska genomföras inte är klara. Vi hävdar att staden kan och bör bli fossilfri redan 2030. Det blir möjligt om staden inte bara litar till ny teknik utan engagerar alla stadens medborgare och företag i en omställning.

Kommunledningen bör vara tydlig med att färdriktningen är kompromisslös. Fossilbränslena ska bort. Energieffektiviteten måste skärpas. Kollektivtrafiken ska prioriteras och ett resurssnålt tänkande ska gälla i alla led.

Klimatstrategin saknar exempelvis förslag om hur invånarnas klimatskadliga konsumtion kan minskas. Staden säger sig inte kunna påverka hur vi flyger eller konsumerar importvaror och livsmedel.

Samtidigt bor väldigt många av de som har störst klimatpåverkan, de med höga inkomster och stora tillgångar, i Stockholmsområdet. Därför är det viktigt att staden på samma sätt som till exempel Göteborgs kommun sätter mål för att minska konsumtionens klimatpåverkan.

I vårt yttrande har vi pekat på fler områden där ambitionerna kan skärpas:

• Företag, föreningar och medborgare ska ges en aktiv roll i strategin.

• Stockholm bör ta ett större ansvar för att hela länet planerar för fossilfri trafik.

• Kolkraftverket i Värtan måste avvecklas snarast möjligt, helst till 2018.

• Öka takten i utbyggnad av sol- vind- och bioenergi.

• Förbjud fossilbränsleförsäljning efter 2030.

• Avbryt bygge och planering av alla nya motorvägar.

• Sätt högre energikrav på alla nybyggen och bygg mer trähus.

• Påverka och minska flygresorna.

• Engagera medborgarna i arbetet med resurseffektiva kretslopp.

• Sök politisk enighet för en långsiktig klimatpolitik.

Även om det mesta tycks vara som vanligt här i stan så är världen i ett klimatpolitiskt nödläge. Därför behöver vi sätta höga mål, även om vi inte är säkra på hur vi ska nå dem. Varenda stockholmare kan engageras i kampen för en klimathållbar huvudstad. Tillsammans kan vi göra det omöjliga möjligt.

Fakta: 

Stockholms klimatstrategi

• Kommunfullmäktige vill att Stockholm ska vara fritt från fossila bränslen senast 2040. Ett delmål är högst 2,3 ton växthusgaser per invånare år 2020. Strategin är nu på remiss. Enligt ett tidigare mål skulle staden vara fossilbränslefri år 2050.

• Klimatmålet ska genomsyra alla stadens verksamheter. Staden som organisation står för cirka 10 procent av växthusgasutsläppen och ”bör gå före i arbetet genom att vara fossilbränslefritt 2030”, skriver kommunen. Klimatsmart fjärrvärme, energieffektivisering i stadens fastigheter och minskad biltrafik är några av åtgärderna som planeras de närmaste åren och bedöms få störst påverkan.

• Sedan 1990 har utsläppen av växthusgaser minskat med nästan en tredjedel.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

Stockholms Fria

Stockholm tionde bästa miljökommun

Staden upp sju placeringar mot förra året. "Men för matavfallet får vi skämmas", säger miljöborgarråd Katarina Luhr om stadens miljöarbete.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu