• Stadsrevisionen har granskat rutinerna kring arvoden och ersättningar till politiker i Göteborg, och hittat många brister.
Göteborgs Fria

Brister i systemet leder till fel utbetalningar

Dubbla utbetalningar, för höga arvoden och attesteringar som inte följer reglerna. Det är några exempel på vad Stadsrevisionen hittade i sin granskning av stadens utbetalningar till förtroendevalda.

Stadsrevisionen har granskat rutinerna kring de arvoden och ersättningar som betalas ut till förtroendevalda i kommunen, och konstaterar i sin rapport att det bland annat saknas systemkontroller i lönesystemet. Det innebär att man inte kan säkerställa att endast godkända transaktioner betalas ut.

– Det finns några spärrar i it-systemet men man behöver också kontrollera manuellt, och det görs inte tillräckligt, säger Lars Bergsten, ordförande i Stadsrevisionen.

Stadsrevisionen har också gjort ett stickprov hos de nio bolagen och tio nämnderna som granskats, och kontrollerat totalt 190 transaktioner. 74 av dem, vilket motsvarar nästan 40 procent, visar på någon typ av avvikelse.

– Det tycker vi är alldeles alldeles för mycket, det är anmärkningsvärt många som felaktiga. Man har inte följt de fastställda rutinerna, och då slinker det igenom felaktigheter, säger Lars Bergsten och fortsätter:

– Vi tror inte att det är så pass många politiker som fyller i sina rapporter felaktigt utan felen uppstår senare i systemet, och det fattas kontroller efteråt.

Avvikelserna handlar i de flesta fall inte om felaktiga belopp, utan om att utbetalningen inte har attesterats eller att den attesterats på ett sätt som inte följer reglerna, till exempel av fel person. Men det finns också exempel på att arvoden har betalats ut dubbelt eller att för höga arvoden har betalats ut. Totalt har man identifierat felaktiga utbetalningar på mellan 280 och 5 130 kronor. Om stickprovet skulle vara representativt för alla stadens transaktioner skulle det betyda ett antal tusen fel, och en betydande summa pengar.

– Vi kan inte dra den slutsatsen utifrån det lilla urvalet, men rent hypotetiskt skulle det handla om ett antal miljoner, säger Lars Bergsten.

Nu har de granskade bolagen och nämnderna fram till mars 2017 på sig att redovisa vad de har gjort eller tänker göra, och Lars Bergsten menar att de bör hinna rätta till en hel del under det kommande halvåret. Efter det kan Stadsrevisionen avgöra om det finns anledning att följa upp granskningen eller inte.

Oavsett rekommenderar Stadsrevisionen att lönesystemet måste förbättras och utvecklas, vilket också har påpekats för Kommunstyrelsen vid två tidigare tillfällen.

– Det kräver för mycket manuell kraft och det finns inte tillräckligt med kontrollfunktioner i systemet. Nummer två är att alla bolag och nämnder tills dess måste göra manuella kontroller.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu