• En bögkör i Seoul står i fokus i festivalens inledningsfilm Weekends.
  • Barash utspelar sig i i en förort till Tel Aviv och handlar om omtumlande kärlek mellan två tonåringar.
  • Filmen Alfa visas när festivalen återuppväcker klubben Viking sauna.
  • Oscar Eriksson och Melissa Lindgren.
Stockholms Fria

”Vi vill göra mer än att bara visa film”

På onsdag drar Cinema queers internationella filmfestival igång för femte året i rad. Festivalen vill inte bara lyfta queerfilm utan även skapa ett tryggt rum för hbtq-personer.

Cinema Queer började som en filmklubb på Högkvarteret i Oscar Eriksson och Melissa Lindgrens regi. När Högkvarteret lades ner bestämde de sig för att starta en filmfestival. Även om queerfilmer numera får en del utrymme på större filmfestivaler framhåller Melissa Lindgren att det är viktigt med en egen plattform och mötesplats.

– Delvis för att vi skapar ett tryggt rum för hbtq-personer, vi vänder oss i första hand mot communityn till skillnad från stora festivaler. Att ha det rummet där man kan se film och diskutera tillsammans är väldigt värdefullt. Och så jobbar vi med att göra mer än att bara visa film. Vi har flera arrangemang där vi erbjuder speciella events.

Ett sådant event är när festivalen på torsdag blåser tillfälligt liv i Viking sauna, en bastuklubb som hölls på 1980-talet. Klubben, som låg på Sigtunagatan, fick slå igen i och med bastuklubbslagen.

– Det var ett drev på 1980-talet mot homosexuella män, en stor mängd män hängdes ut i medier och 1987 kom bastuklubbslagen, mitt under aidshysterin. Det känns otroligt kul att vi hittade den här lokalen och kan hålla klubb igen för en kväll. Vi kommer att visa basturelaterade filmer och ha en fest.

Under festivalen visas 49 filmer från 20 länder. Arrangörerna vill ha ett så brett program som möjligt, både vad gäller produktionsländer och representation.

– Inom alla kulturformer är heteronormen stark, vi vill bryta den och visa olika kroppar. Det är jätteviktigt för oss. Ett kriterium i vårt urval är att en hbtq-person ska ha huvudrollen, det funkar inte att bara ha en hbtq-person som sidekick, säger Melissa Lindgren.

Temat för året är Kiss & Tell, en lekfull titel som samtidigt har ett djupare allvar.

– Tanken bakom det är framför allt att insistera på att hbtq-personer ska kunna visa sin kärlek öppet i offentliga rummet, massakern i Orlando visar att det inte är en självklarhet. Så det är väldigt mycket en manifestation, det privata är politiskt fortfarande. Offentliga kärlekshandlingar ska inte vara förknippade med livsfara.

Många av filmerna på festivalen fokuserar just på situationen för hbtq-personer i det egna landet. Flera amerikanska filmer handlar till exempel om situationen i konservativa stater där religionen är stark.

– Transpersoners rättigheter börjar också få större utrymme, vilket kan bero på att de får större uppmärksamhet medialt och också tagit mer plats inom hbtq-communityn.

Vad kan film bidra med för queerrörelsen?

– Film är ett bra verktyg för att förmedla historier och ge inblick i människors vardag, det är ett ganska lättillgängligt medium. På festivalen ska man kunna se sig själv representerad på ett sätt som inte görs i majoritetssamhället.

Hur ser utbudet av queerfilm ut i dag?

– I Sverige har det inte ökat så mycket, det kommer kanske ett par kortfilmer per år och en långfilm vart femte år. USA och Tyskland är de största produktionsländerna, därifrån ökar det nog. I resten av världen ser det väl ut ungefär som i Sverige.

Finns det något som borde göras från politiskt håll för att främja queerfilm?

– Vi har väldigt bra stöd från samtliga våra bidragsgivare, just på visningsfronten har det blivit bättre, sedan är jag osäker på hur det ser ut på produktionssidan. Något liknande Black is the new black för att öka representationen av hbtq-personer kanske skulle vara ett bra initiativ, säger Melissa Lindgren.

Fakta: 

Cinema Queer

• Festivalen visar 49 filmer under 5 dagar.

• Festivalpasset kostar 300 kr och gäller som inträde till samtliga filmer. Enstaka visningar kostar 75 kr.

• Mer information om programmet hittar du på www.cinemaqueer.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

Romantisk komedi om hbt-boende

Bitte Andersson, som tidigare gjort filmen Dyke Hard, är aktuell med en seriebok om ett äldreboende för hbt-personer.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu