• Barnen sitter tysta som möss medan Phiona berättar om de olika schackpjäserna.
  • Fotboll blev räddningen när Robert Katende själv var barn. I vuxen ålder har han vigt sitt liv åt att hjälpa barn i samma situation som han själv var i, genom att lära de spela schack.
  • Phiona tillsammans med sina mamma, Harriet.
Fria Tidningen

Hon skapar schackrevolution i Uganda

Phiona
Mutesi växte upp i en av de fattigaste stadsdelarna i Ugandas huvudstad Kampala. I dag är hon en av landets bästa schackspelare och undervisar andra fattiga barn i spelets konst. Samtidigt drömmer hon om att besegra schackeliten.

Hon ser allvarlig ut när hon tänker. Ögonen vandrar över schackbrädet innan hon gör en snabb manöver och flyttar löparen framåt några rutor. Ett svart torn faller och hon ser på sin motståndare utan att röra en ansiktsmuskel. 25 minuter och sex drag senare är motståndaren besegrad. Phiona har vunnit. Igen.

Phiona Mutesi sitter på en bänk i slumområdet Katwe, inte långt från barndomshemmet, och övar inför helgens schackturnering. För några år sedan var hon en vanlig tjej från Katwe-slummen. I dag är hon 19 år och en av landets bästa schackspelare. Hon är också den första ugandiska kvinnan med titeln ”Woman Candidate Master”.

– Hur kan en flicka från slummen nå så långt, undrar folk. Svaret är enkelt. Allt jag har uppnått är tack vare min mentor, Robert. Och tack vare gud, så klart, säger Phiona.

I Katwe-slummens sugrörstunna gränder är livet en ständig kamp för att överleva. Här är bostäderna små och barnen många. Under torrperioderna är vatten lika sällsynt som mediciner på de lokala klinikerna. Under regnperioderna riskerar folk att drunkna i sina egna hem. Människorna i Katwe säger att bara de som har tålamod, tur och tro överlever bland de stinkande kloakerna i Kampalas största slumområde.

Det var här Phiona föddes. Hon var bara tre år gammal när hennes far dog av aids och modern stod utan pengar till både hyra och mat. Gatan blev snart familjens nya hem och Phiona sålde majs för att få något att äta på kvällen. Kort efter faderns död gick även hennes syster bort på grund av sjukdom. Medan deras mamma Harriet Nakku var ute och sökte jobb från tidig morgon till sent på kvällen fick Phiona och hennes syskon klara sig själva. Hon började skolan men var tvungen att hoppa av på grund av att pengarna inte räckte till. Phiona blev inåtvänd och aggressiv och hamnade ständigt i bråk på gatan.

– Jag minns att jag stal mat från grannarna. Det är mycket som jag har gjort som jag inte är stolt över men då hade jag inte något val. Jag var tvungen för att överleva, säger Phiona.

En dag år 2005 tog livet en oväntad vändning. Phiona följde med sin bror till den kristna organisationen Sports Outreach, där Robert Katende undervisade barn i schack i Katwe-slummen. Phiona bjöds på gröt och Robert berättade historier om spelet, som skulle komma att förändra hennes liv.

– Från början var det gröten som gjorde att jag började spela schack och det gick många månader innan jag faktiskt började att gilla spelet på riktigt, säger Phiona.

Robert Katende utsåg en fyra år gammal flicka, Gloria, till Phionas tränare och de första månaderna förlorade hon alla matcher hon spelade. Men hon hade en viljestyrka som få. Snart vann hon över både flickor och pojkar. År 2006, ett år efter att hon för första gången hade hållit i en schackpjäs, vann hon sin första lokala tävling och gick hem med 15 000 shilling (cirka 45 kronor) till sin mor.

– Det är det stoltaste ögonblicket i mitt liv. Min mor var chockad över att jag hade vunnit pengarna på att spela schack. Det var obegripligt för henne, säger Phiona.

Segern gav henne blodad tand och året efter vann hon guld mot flickor som var dubbelt så gamla som hon. Ytterligare ett år senare blev hon landets första kvinnliga juniormästare. Segern kvalificerade henne till ett schackmästerskap i Sudan och Phiona fick åka på sin första utlandsresa. Tillsammans med Ivan och Benjamin, två andra ungdomar från Katwe, såg hon till att Uganda vann hela mästerskapet. Men det är inte medaljerna hon saknar mest efter resan till Sudan.

– Hela min barndom har familjen delat på en enda madrass. Att få sova ensam i en säng var en oförglömlig upplevelse, säger hon.

Som 14-åring representerade hon Uganda i World Chess Olympiad i Sibirien. Uganda har deltagit i schackmästerskapen som samlar världens bästa spelare sedan år 1980 men har aldrig tidigare haft en kvinna som har representerat landet. Sedan det sibiriska mästerskapet har hon klättrat högre på framgångsstegen och år 2014 var hon med i schack-OS i Tromsö, Norge. Nu gör Disney en film om hennes liv som har premiär senare i år. Filmen är baserad på boken Queen of Katwe som kom år 2012. Indiska Mira Nair är regissör för filmen som har två Hollywoodstjärnor i huvudrollerna: Lupita Nyong’o och David Oyelowo.

Phiona är ödmjuk. Trots all framgång säger hon att det inte är något speciellt med henne. Den som ska ha beröm för att hon har lyckats så bra de senaste åren är hennes mentor, Robert, säger hon.

– Robert är inte bara min tränare och mentor. Han är min bästa vän och min far. Allt som jag har, har jag tack vare honom, säger hon.

Phiona har samma bakgrund som Robert Katende. Han levde själv ur hand i mun som pojke. För honom blev fotbollen en verklighetsflykt som gjorde att han kunde glömma världen runt omkring. När organisationen Sports Outreach tog kontakt och frågade om han ville leda ett fotbollsprojekt för barn i slummen sa han ja. Ett par år senare utvidgades projektet och han började lära barn att spela schack. Han var övertygad om att spelet skulle kunna förändra barns liv.

– De flesta ser på schack som bara ett spel. Jag ser det som något som kan hjälpa dig i livet. På schackbrädet måste du noggrant planera varje drag. Schack handlar om att finna klarhet när allt verkar omöjligt. Så är det i livet också, säger han.

År 2004, direkt efter att Robert Katende hade dragit igång schackprogrammet, tog han också kontakt med flera skolor. Han undrade om hans elever också skulle kunna få delta i skolmästerskapen. Men responsen han fick från skolorna var ett ifrågasättande av hur de skulle kunna låta sina elever spela mot ”smutsiga slumbarn”.

Schack uppfanns i Indien runt år 500 och kom till Uganda 1 465 år senare. Fram till 2000-talet var schack ett spel endast för eliten. Men Roberts viljestyrka och engagemang har gjort att schack i dag är en del av läroplanen i många skolor och hans schack-akademi, eller SOM-akademin som den kallas, sprider sig till andra fattiga stadsdelar i hela Uganda. I år tävlade 180 av landets bästa schackspelare om att få representera landet i schack-OS i Azerbajdzjan senare i år. 32 av spelarna var från Katwe.

Phiona är en av dem som har kvalificerat sig till landslaget och åker till Azerbajdzjan i september.

– Du spelar bättre schack om du vet att en seger betyder att du får äta dig mätt i kväll. Så är det bara, säger Robert Katende.

SOM-akademin har fått mycket uppmärksamhet både i Uganda och internationellt.

– Katende och barnen från Katwe har startat en schackrevolution i Uganda. Det är en fröjd att se barnen spela, särskilt Phiona. Hon är som en pytonorm som långsamt dödar sitt byte. Det är en anmärkningsvärd egenskap hos en flicka, säger Godfrey Gali från Uganda Chess Federation.

De flesta av barnen på SOM-akademin är föräldralösa. Några har föräldrar som inte klarar av att ta hand om dem. Andra har dött av aids. Robert Katende berättar om hur de vuxnas attityder påverkar barnens liv.

– I Katwe vill de flesta vuxna hellre att barnen jobbar istället för att gå i skolan. Det är många pappor som känner sig hotade av att barnen lär sig saker som de inte själva kan. Det är ett konstigt tankesätt och jag kämpar för att ändra de här attityderna, säger Robert.

Han är biologisk far till tre barn sedan tidigare men har också öppnat sitt hem för fem av barnen från schack-akademin. Ett av barnen är Phiona. Där bor också Phionas första tränare, Gloria.

– Att vara en inspirationskälla för barnen och visa att det går att komma bort från livet i Katwe är otroligt givande. Att göra något för andra är det bästa du kan göra i ditt liv.

Drygt en och en halv timmes bilresa från Katwe byts asfaltsvägen mot en skumpig landsväg. Vägen stannar där skogen blir tätare. Mitt ute på ett fält står Phionas mor, Harriet, och ser ut över sina odlingar. Phionas framgångar har gett henne ett helt nytt liv, långt från den osäkra tillvaron i Katwe. Privata donationer som gjorts via Sport Outreach har gett henne ett hem på landet och en markplätt där hon odlar frukt och grönsaker, både till sig själv och till barnen på SOM-akademin.

– Oddsen för att få komma bort från livet i Katwe är så gott som noll. Jag tackar gud, Robert, och mina barn, som jag är så stolt över, säger Harriet och ser på Phiona som har tagit dagen ledig från schackspelandet för att besöka sin mor.

På en hylla inne i huset står pokaler och medaljer på rad. I dag spelar tre av de fyra barnen schack.

– Jag hade aldrig tidigare hört om schack innan Phiona och hennes bror började spela. Jag tyckte inte om det i början men jag hade ju inget val. De fick ju mat, något som jag själv inte kunde ge dem, säger hon.

Tillbaka i Katwe gör sig Phiona klar för att börja dagens undervisning. På ett golv i SOM-akademis lokaler sitter ett tiotal barn och väntar. I dag går Phiona sista året på gymnasiet. Vid sidan av studierna undervisar hon barn på SOM-akademien och jobbar för att uppfylla sin dröm att bli stormästare (den näst högsta titeln man kan få i schack efter världsmästare, reds. anm). Phiona tar upp en svart schackpjäs. En löpare.

– Vem kan berätta vad den här figuren kallas?, frågar hon barnen.

Barnen sitter tysta som möss medan hon berättar historier om de olika pjäserna på schackbrädet, precis som hennes mentor Robert gjorde när hon var liten.

När Phiona går genom Katwe i dag är reaktionerna olika. Många av hennes vänner har vänt henne ryggen på grund av avundsjuka.

– Det är inte nödvändigtvis bra att bli känd när du kommer från Katwe. Nu vet jag i alla fall vilka som är mina riktiga vänner, säger Phiona.

Men det är varken utlandsresorna, medaljerna eller uppmärksamheten som är den verkliga grunden till att hon älskar spelet.

– I dag har jag tålamod. Jag klarar av att planera framtiden. Jag har fått en annan inställning till livet och klarar av att lösa problem. Jag kan med säkerhet säga att schack har förändrat mitt liv.

Fakta: 

Schack i Afrika

• Ingen vet säkert när schacken kom till Afrika för första gången men att modernt schack kom med koloniseringen i slutet av 1800-talet är säkert. En av de första schackturneringarna på kontinenten hölls i Sydafrika år 1892.

• I dag spelas schack över hela Afrika men är mest populärt i den norra delen av kontinenten. Egypten, Algeriet, Marocko, Tunisien och Libyen har tillsammans runt 10 000 professionella spelare.

• Slim Bouaziz från Tunisien blev Afrikas förste stormästare år 1993. I dag har kontinenten tio manliga och fyra kvinnliga stormästare.

• I världen i stort är det få professionella kvinnor som spelar schack. Enligt det internationella schackförbundet FIDE var 33 av 1 530 stormästare år 2015 kvinnor.

• Phiona Mutesi är enligt African Chess Confederation en av de sex bästa kvinnliga schackspelarna i hela Uganda. Hon är också den enda av toppspelarna som saknar formell schackutbildning.

• Enligt FIDE är Phiona Mutesi rankad som nummer 173 587 bland världens schackspelare. Bland kvinnliga spelare i Afrika hamnar hon på plats 95 och bland spelare i Uganda på plats 37.

• Phiona blev utnämnd till Woman Candidate Master av FIDE under schack-OS i Istanbul år 2012. Hon är den första och enda spelaren i Uganda med den titeln.

• Tidigare i år reste Phiona och hennes mentor Robert Katende till Ohio för att ta emot priset Night Shining Award. Det delas ut i samband med schackturneringen Queen City Classic och ges till individer som använder schack som ett verktyg för personlig utveckling.

• SOM-akademin är den enda schackakademien på kontinenten som uteslutande lär upp barn och ungdomar som lever i fattigdom. I dag får ungefär 2 000 barn och ungdomar i Uganda schackundervisning genom SOM-akademin.

• I år startar för första gången ett schackprogram i Kenya som har inspirerats av SOM-akademin. Grundaren Robert Katendes utbildningsfilosofi används också på flera skolor i USA, Mexiko och i El Salvador.

Källor: World Chess Federation (FIDE), African Chess Confederation (ACC), Uganda Chess Federation (UCF)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu