Taggtråd hotar viltstammar | Fria.Nu
  • Forskare slår larm om att taggtråden längs den slovenska gränsen mot Kroatien kan slå ut rovdjursstammar.
Fria Tidningen

Taggtråd hotar viltstammar

Den kontroversiella rakbladstaggtråd som Slovenien satt upp längs gränsen är ett allvarligt hot mot områdets djurliv. Det menar forskare som nu varnar för att rovdjursstammen i området kan slås ut om gränsbygget färdigställs.

Ett stort antal vilda djur har dödats och skadats av den sylvassa rakbladstaggtråd som Slovenien i vintras började sätta upp längs gränsen mot Kroatien med syfte att försvåra för flyktingar att ta sig in i landet. Hittills har stängsel byggts längs 180 kilometer av den totalt 670 kilometer långa gränsen.

En ny studie visar att taggtråden har en negativ påverkan på områdets rovdjur som rör sig över gränsen för att jaga och para sig. I värsta fall kan lokala björn-, lodjur- och vargstammar slås ut helt.

Enligt studien, som publicerades nyligen i tidskriften PLOS Biology, skulle en isolering vara förödande för de tio vargstammar som finns i området och som i hundratals år rört sig över gränsen. Områdets lodjur är särskilt utsatta: ”Stängselbygget kan bli den sista knuffen nerför utrotningsspiralen för arten” skriver forskarna.

Trots att antalet flyktingar har minskat dramatiskt sedan EU:s yttre gräns stängdes vill myndigheterna fortsätta bygget för att förhindra en framtida flyktingvåg. ”Det finns fler än 57 000 migranter i Grekland, situationen i Turkiet är väldigt osäker, det är en politisk kris i Makedonien, allt fler flyktingar befinner sig i Serbien och antalet personer som flyr över Me-delhavet till Italien ökar”, säger en regeringstalesperson till The Guardian.

Efter protester mot stängslets miljöpåverkan tvingat myndigheterna montera ner vissa delar har landets inrikesdepartament nu lagt fram ett nytt lagförslag om att stängselbygget inte ska behöva ta hänsyn till miljöskyddslagar.

En företrädare för den kroatiska regeringen kallar stängslet för en ”panikreaktion” med allvarliga politiska och lokala konsekvenser. ”Taggtråden orsakar dagligen allvarlig och dödlig skada av vilda djur i gränsområdet. Om det får stå i mer än tio år så kommer det leda till djurens genetiska kod försämras” säger företrädaren till The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

HRW: Bulgarien rånar flyktingar

Bulgariska myndigheter rånar och misshandlar flyktingar innan de tvingar dem tillbaka över gränsen till Turkiet enligt Human rights watch.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu