• Annika Laurén tror att det kan vara en lång tankeprocess att byta från en konventionell till en etisk bank.
Landets Fria

Hon styr Ekobanken mot en hållbar värld

Annika Laurén är bankchefen som inte drivs av vinstintresse och har transparens som ledord. I nästan trettio år har hon sett Ekobanken växa och visat att det går att driva en socialt medveten bank i praktiken.

När det kom en ny lag 1996 som gjorde det möjligt att bilda medlemsbanker tog Ekosparkassan i Järna i Sörmland chansen att starta en kooperativ bank. 1998 bildades Ekobanken.

– Tiden var mogen för att utveckla verktyg för samverkan kring lånande och sparande. Ett av ledorden var att det skulle finnas transparens, så att människor vet vad deras pengar går till, säger Annika Laurén.

Hon var medlem i sparkassan och blev tillfrågad om hon ville sitta med i den styrgrupp som skrev ihop ansökan till regeringen om att bilda Ekobanken.

­– Då hade jag arbetat med kvalificerad ekonomi som konsult i nästan trettio år, men aldrig arbetat på bank. Jag började med att sätta mig ned med en penna och banklagstiftningen, säger hon.

Ansökan gick igenom och Annika Laurén har blivit kvar på Ekobanken, sedan många år som vd.

Hon fick upp ögonen för etik inom bankvärlden under 1970-talet när hon kom i kontakt med Jak-riksförening, som senare blev Jak-banken. Föreningen ville bland annat sprida kännedom om räntans skadeverkningar i samhället.

­– Jag var engagerad i Miljöpartiet och började inse att kapitalet inte tjänade de ideal som vi jobbade för. Det verkade snarare i motsatt riktning, eller så var det hemligt vad det gjorde. Systemet med fonder till exempel går ut på att pengar ska flytta snabbt och att du inte har koll på var de verkar.

Några av Annika Lauréns inspirationskällor är ekonomen och författaren E. F Schumacher som bland annat skrivit mycket om småskalig ekonomi, och antroposofen Rudolf Steiners texter om vad samhälle och ekonomi är.

Transparensen är fortfarande viktig i Ekobanken, alla beviljade lån publiceras på hemsidan. Kriterierna för att låna är att pengarna ska gå till verksamheter som skapar ett socialt, kulturellt eller miljömässigt mervärde eller som har stor betydelse för bygden.

– Vi vill ha en levande diskussion kring vad vi lånar ut till, vilket är möjligt genom att vi publicerar lånen. Det gör att vi måste argumentera kring varför vi tycker att något är viktigt. Det kan hända att vi blir ifrågasatta av någon som inte tycker att värmepumpar är miljömässigt hållbart till exempel.

Ekobanken har en jämn tillströmning av nya medlemmar, men att byta från en konventionell till en etisk bank kan vara en lång process, tror Annika Laurén.

– Det första steget är ofta att bli medveten om vad du handlar, och inse skillnaden mellan eko och konventionellt. Därefter kommer kanske en nyfikenhet kring kapitalet och vad dina pengar gör när de är i banken.

Men att helt och hållet handla utifrån sin insikt om vad som är rätt tror Annika Laurén är svårt.

­– Ingen av oss klarar det helt och hållet. Det är till exempel jättesvårt att sätta sig i hur pensionssystemet är uppbyggt och hur det är bäst att välja där. Jag önskar att det fanns ett enklare system.

Själv har hon valt att spara i en etisk pensionskassa. När det gäller andra privatekonomiska val har hon som princip att inte investera kapital och inte köpa fonder eller aktier.

­– Men jag har någon ärvd fond som inte är etisk som jag inte riktigt har tänkt på. Så något lik i garderoben har jag.

Annika Laurén tror inte att etiska banker kommer ta något jättekliv in på marknaden framöver. Regelverket för att starta en ny bank i dag är för komplicerat och det behövs enorma kapital. Däremot tror hon att de etiska banker som finns kan få konventionella banker att bli mer etiska.

– Den allmänna medvetenheten om vad finansvärlden sysslar med ökar. De som arbetar på bank är också människor och jag tror att allt fler av dem börjar fundera kring vad pengarna egentligen gör. Där kan vi kanske påverka någon och vara saltkornet som får hela soppan att smaka bättre.

Hon väljer att se positivt på framtiden, och tror att ens tankar om vad som ska hända kan påverka världen i rätt riktning.

– Jag anser att det är ens plikt att vara optimist, och det är helt klart roligare.

Fakta: 

Fakta Ekobanken

Ekobanken cirka 2000 medlemmar och cirka 5000 kunder. Just nu har de omkring 400 aktiva låntagare, det är allt från ekobyar och LSS-boenden till vedugnsbagerier och kulturcenter.

Sedan maj i år är Ekobanken med i dataclearingen, vilket innebär att det går att göra affärer mellan banker. Från och med september är de med i Bankgirot och lanserar en ny internetbank och mobilbank.

Ekobanken är en av två medlemsbanker i Sverige, den andra är Jak-banken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon odlar ett skönt grönt liv

Karoline Jönsson har skapat en karriär av sin vardag, där hon lagar växtbaserad mat av det hon skördar runt knuten.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu