• The Sugarhill Gang turnérar vidare även om en av originalmedlemmarna, "Big Bank Hank", gick bort för två år sedan.
Stockholms Fria

Låten som tog hiphopen från Bronx till de stora scenerna

”Whatever you do in your lifetime, you never let an MC steal your rhyme.”

Versen kommer från Rappers delight, en av de första hiphoplåtarna som pressades på vinyl. När The Sugarhill Gangs singel släpptes 1979 klättrade den snabbt på Billboardlistan och kom att sälja i över fem miljoner exemplar. Snart var rap inte bara en angelägenhet på fester i rivningskåkar i South Bronx utan erövrade vinylspelare runt om i världen.

Vad är det då som är så speciellt med den inledande textraden? Jo, det ironiska är att den inte är skriven av rapparen själv.

Men vi tar det från början.

Under 1970-talet var hiphopen en vital och energisk undergroundkultur i South Bronx. DJ:s experimenterade med scratching och break beats, man dansade break dance och sprejade graffiti. Framträdande DJ:s var bland andra Afrika Bambaattaa och Grandmaster Flash, båda skulle senare komma att bli kända artister. Men den grupp som förde upp rappen i ljuset, The Sugarhill gang, var en slumpmässig konstellation formad av en skivbolagsdirektör.

Sylvia Robinson, en måttligt framgångsrik producent som nyligen startat skivbolaget Sugarhill records tillsammans med sin man, hörde rap för första gången på en fest sommaren 1979. Hon anade att det fanns potential i den nya musikstilen. Problemet var att hon inte hade några kontakter i South Bronx. Men genom sin sons kompis fick hon reda på att det fanns en pizzabagare på Crispy Crust Pizza som jämt brukade gå runt och rappa, Henry ”Hank” Jackson. Hon åkte dit för att höra om Hank ville vara med och spela in en skiva.

Hank var inte svårövertalad. Han lämnade pizzerian direkt och följde med Sylvia, utan att ta av sig förklädet som fortfarande var pudrigt av mjöl. De satte sig i Sylvias sons bil, och medan Hank bevisade sina talanger genom att rappa över en kassett i bilstereon dök av en slump två andra rappare upp på trottoaren, Guy ”Master Gee” O’Brien och Michael ”Wonder Mike” Wright. På en kvart hade Sylvia Robinson plötsligt fått ihop en trio.

Den nybildade gruppen träffades i Sugarhill records studio veckan efter. Till tonerna av r’n’b-gruppen Chics låt Good times spelades Rappers delight in i en tagning. Medan Hank rappade ringde telefonen i kontrollrummet. Sylvia svarade. Det var ägaren till Crispy Crust Pizza som meddelade att Hank skulle få sparken om han inte var på jobbet inom en kvart.

Till en början var det svårt att få radiostationer att spela Rappers delight. Hiphop var något nytt och ovant som inte gick att placera i ett fack. Men när låten väl fick radiotid var succén omedelbar. Under en period pressades skivan i 50 000 exemplar om dagen.

I South Bronx var dock mottagandet ljummare. Ingen i trion var tongivande rappare på den ursprungliga undergroundscenen. Och värst av allt - Henry ”Hank” Jackson hade inte skrivit sina verser själv.

Hank var ingen van textförfattare, så efter att ha fått godkänt på sin audition i bilen utanför pizzerian frågade han rapparen Curtis ”Grandmaster Caz” Fisher om han kunde få låna hans samling med texter. Få trodde att hiphop hade någon kommersiell potential på den tiden, och Caz lånade glatt ut sina alster. Väl i studion gick Hank så långt att han rappade om sig själv som Casanova Fly, ett smeknamn som Caz använde sig av. När skivan kom ut var det många i Bronx som kände igen textraderna och trodde att Caz blivit signad på ett bolag. Först när låten klättrade på topplistorna började Caz ångra sig. Något erkännande som textförfattare fick han inte, och pengar såg han aldrig röken av.

I dag är Sugarhill Gang ikoner inom hiphop. Hank är död, medan Wonder Mike och Master Gee turnerar vidare. De lånade textraderna är nog glömda av de flesta, och Rappers delight är en kändare låt än Good times som plankades rakt av. Men det är intressant att kontroverser kring autenticitet, som löpt som en röd tråd genom hiphopens historia, fanns där redan kring genrens genombrottslåt.

The Original Sugarhill
Gang spelar på Fasching 24–25 augusti. Utöver originalmedlemmarna Wonder Mike och Master Gee deltar även Hen Dogg och DJ
Dynasty.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

Romantisk komedi om hbt-boende

Bitte Andersson, som tidigare gjort filmen Dyke Hard, är aktuell med en seriebok om ett äldreboende för hbt-personer.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu