• Gode män för ensamkommande barn har bland annat ansvar för att företräda den omyndige gentemot Migrationsverket och socialtjänst. I vintras var det svårt att snabbt få tag på gode män till alla ensamkommande i Göteborg, men nu är situationen en annan.
  • Vår prio är att ge nyutbildade uppdrag, de som redan har får normalt sett inte fler, säger Gunnar Johnsson som är förvaltningsdirektör på Överförmyndarförvaltningen i Göteborg.
Göteborgs Fria

Minskat behov av gode män för barn

Att alla ensamkommande i Göteborg ska få en god man är inte längre något problem. Däremot vad det gäller vuxna med svårare livssituationer har staden fortfarande en utmaning i att hitta personer till uppdragen.

När antalet människor på flykt som anlände till Sverige blev betydligt fler förra året, inte minst gruppen ensamkommande barn, blev det svårt att snabbt få fram gode män till alla. 2015 kom nästan 2 000 ensamkommande till Göteborg och kön blev lång. Bara mellan mitten av december och ungefär en månad framåt kom nästan 500 ansökningar om god man.

– Det kunde vi inte hantera på en gång, vi fick ta in fyra handläggare som bara jobbade med det här, säger Gunnar Johnsson som är förvaltningsdirektör på Överförmyndarförvaltningen i Göteborg.

Men nu har det vänt och i dagsläget står bara ett fåtal i kö för att få en god man, vilket hinner lösa sig inom några dagar.

Redan förra hösten, och ännu mer under våren, utökades antalet utbildningsplatser. Men från vårens ungefär 300 platser för gode män för ensamkommande barn, blir det runt 120 platser kvar till hösten. Eftersom de personer som går utbildningen själva betalar för den vill man att så många som möjligt faktiskt ska få uppdrag.

– Vår prio är att ge nyutbildade uppdrag, de som redan har får normalt sett inte fler. I höstas var situationen en annan, och det var några som fick lite för många då.

Gode män med många uppdrag, vissa som till och med har det som heltidssysselsättning, har flera gånger uppmärksammats i olika granskningar. Och även om Överförmyndarförvaltningen i Göteborg nu försöker få ner antalet uppdrag per person, säger Gunnar Johnsson att det inte bara behöver vara negativt.

– De är ofta oerhört duktiga också, de vet vad som ska göras och hanterar det väldigt bra.

Men även om höstens svåra situation fick många att engagera sig och intresset för att bli god man för ensamkommande ökade, verkar det inte ha spillt över på att också ta sig an andra uppdrag.

P4 Göteborg rapporterar om att flera kommuner så som Härryda, Mölndal och Kungsbacka har svårt att hitta gode män till vuxna personer med till exempel psykisk sjukdom som gör att de inte kan ta hand om sin ekonomi själv. Gunnar Johnsson känner igen bilden.

– Det är det samma i Göteborg. Att få gode män till enklare uppdrag är inget problem, till exempel någon som bor på äldreboende och som behöver hjälp med ekonomin. Men pratar vi om en yngre vuxen med stökig tillvaro och missbruksproblem kan det vara svårt ibland.

Dels tror han att kunskapen om god mans- och förvaltaruppdrag är ganska liten, och dels att uppmärksamheten i media ofta är i samband med granskningar om negativa händelser. Men för att lyckas fördela även de svårare uppdragen tror han inte bara på mer information utåt.

– Vi försöker bli bättre på att erbjuda gode män och förvaltare utbildning i vissa frågor, som till exempel nu senast en föreläsning om neuropsykologiska diagnoser, för att få de redan befintliga att våga ta lite svårare uppdrag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu