• Henrik Francke är journalist och har tidigare gett ut flera kokböcker.
  • I boken Tälj! guidar författarna genom olika täljprojekt. Henrik Franckes egen favorit är krympburken. En krympburk täljer du genom att urholka en färsk gren eller stam. När det färska träet torkar krymper det runt botten och burken blir tät.
Landets Fria

Han täljer sig lugn

Som frilansande kokboksförfattare och nybliven småbarnspappa fann Gotlandsbon Henrik Francke sig ständigt uppkopplad med mobilen. Täljningen blev vägen in i lugnet.

– Det är skönt att se när flagorna faller mot golvet, säger han.

Yoga var Henrik Franckes sätt att koppla av och hämta energi. När han blev förälder fick yogan allt mindre utrymme och han fann sig oftare fipplande med mobilen på sociala medier.

– Det kändes så bortkastat, att använda tiden till det. Jag letade efter någon slags avslappnande, utvecklande och enkel hobby som var lätt att ta upp och kom på täljandet.

I bekantskapskretsen fanns en duktig täljare Hannes Dahlrot. Henrik ringde upp och frågade om han kunde lära ut grunderna. Till slut blev täljandet ett beroende.

– Liksom i yoga fokuserar man länge på en sak, det är meditativt.

Det har blivit många slevar, skedar och skålar i olika former. Men för Henrik är inte resultatet det primära.

– Ibland blir det något fint och ibland blir det ingenting. Men då har själva aktiviteten varit tillräckligt givande i sig.

Erfarenheterna har Henrik Francke sammanställt i den nya boken Tälj! tillsammans med sin täljmentor Hannes Dahlrot. Där har författarna gjort täljningen, som annars ofta kopplas till äldre män och allmogekänsla, modern. I boken beskriver författarna olika tekniker och tips på olika projekt. Täljare porträtteras och läsaren får möta medlemmarna i en gotländsk tälj-junta.

– Det kan verka lite lustigt att skriva en bok efter bara två års täljande men det blir ofta så att jag formulerar mina erfarenheter i en bok.

Trä i inredningen har kommit starkt de senaste åren och hantverkstrenden fortsätter att växa. Hantverket har flera ingångar. För många är det en kritik mot konsumtionssamhället.

– Att laga och göra eget istället för att köpa nytt. Det finns även en analog aspekt i hantverk, menar Henrik Francke.

– Vi får en digital överdos och då blir hantverket ett slags utlopp för all osäkerhet i det digitala.

Hans egen ingång är från ett mer personligt utvecklingsplan.

– Ibland täljer man en måfåpinne för täljandets skull. Det är skönt att se flagorna falla. Processen är den viktiga, det är den jag verkligen får ut någonting av. Jag brukar tälja på kvällen vid köksbordet när jag lagt barnen. Helt plötsligt är klockan ett och jag har suttit uppe alldeles för länge.

För tillfället arbetar Henrik med att utveckla sin teknik för att göra krympburkar, där träets egen krympning när det torkar gör att det skapas en burk.

Varför har du fastnat för täljning och inte för till exempel stickning?

– Det är mer matte i stickning, täljningen kan man göra utan att fundera så mycket. Det passar mig bättre.

Till hösten väntar en flytt till fastlandet och jobb som förlagsredaktör.

– Jag har varit frilans länge så det kommer att bli ganska skönt. Men jag tror att jag kommer att behöva tälja mer. Naturkontakten i staden är mindre och att tälja kommer att bli en nödvändig länk till naturen.

Fakta: 

Täljtips till nybörjaren

Börja tälja med ett trä som är nyfällt och inte så torrt. Ha en vass kniv. Det bästa nybörjarmaterialet är björk som är ganska mjukt. Undvik till en början ene som är kvistigt och ganska svårt att tälja i.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu