• För att skapa diskussion om klimatet och vad var och en kan göra för en hållbar framtid har Ellen Malmberg, Klara Eriksson och Karolina Lundahl från Fältbiologerna cyklat från Östersund till Malmö.
Landets Fria

Fältbiologer cyklar 119 mil för klimatet

Hallå där, Ellen Malmberg från Fältbiologerna, som tillsammans med Karolina Lundahl och Klara Eriksson precis har cyklat 119 mil för klimatet, från Östersund till Malmö.

Varför har ni cyklat genom landet?

– Det började som en tanke efter att Karolina varit på klimattoppmötet i Paris i höstas, och kände att även om länder skulle hålla sina klimatlöften så står vi inför stora utmaningar och det är upp till oss att göra något åt det. Ur det föddes idén att cykla, spela musik och prata med folk om vad du och jag kan göra.

Ni har samlat in över 130 privata klimatavtal där folk har fått berätta vad de kan och vill göra för en hållbar värld. Vad är det vanligaste svaret?

– Det vanligaste är att folk säger att de sopsorterar. Men många har också sagt att de vill äta mindre kött. Och cykla mer. Det handlar mer om att vi vill väcka frågan och skapa intressanta samtal än att skapa listor som folk måste följa.

Vad har ni mer gjort under resan?

– Vi hade med oss en cello, en saxofon och en fiol och har spelat på gator och kaféer för att väcka uppmärksamhet. Och så har vi stannat till på bland annat folkmusikstämman i Ransäter, yogacentret Ängsbacka utanför Sunne och ett par folkhögskolor. Det har varit spännande att prata med folk som är insatta i frågan, men vi har också bott på campingplatser och pratat om klimatet med medelålders män som gillar att dricka öl och prata fotboll.

Hur har själva cyklandet gått?

– Det har gått bra, vi har bara haft en punktering och våra ben och kroppar har hållit. Vi gjorde första halvan på en vecka och det var mycket uppför på bilvägar. Då kändes det som att vi skulle ge upp där ett tag. Men vi har stöttat varandra hela tiden. Man lär sig mycket när man är tre personer i en grupp och tar alla beslut tillsammans.

Vad kommer att hända med de personliga klimatavtalen nu?

– Vi ska skicka in dem till regeringen för att visa att Sverige bryr sig och vill se en förändring. Jag tror att det är det är så vi har möjlighet att påverka, snarare än att få regeringen att till exempel ta tillbaka avtalet om Vattenfall, som går emot Sveriges alla klimatlöften. Det är viktigt att föra en diskussion och så får vi hoppas att den leder någonstans.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Utökat militärområde upprör ekobybor

Försvarets planerar att bygga ut Tofta skjutfält på Gotland till en träningsanläggning för 300 soldater. Boende i Suderbyns ekoby är oroliga över konsekvenserna.

Landets Fria

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu