• Jakub Lipko riskerar en hyreshöjning på över 30 procent för en renovering han inte vill ha. "Det är kriminella metoder", säger han.
  • ”Det finns inte en kvadratcentimeter allmännytta kvar i den här förorten”, säger en av ockupanterna på måndagens möte, där ett 40-tal personer närvarade.
  • Inbjudan på tunnelbanestationen.
  • Redovisning av idéerna för hur man ska gå vidare.
Stockholms Fria

De ockuperar aula för rätten att bo kvar

Sedan i lördags ockuperas aulan på Glanshammarsgatan vid Hagsätraskolan i protest mot bristen på mötesplatser och bostadsbolaget Ikanos kraftiga hyreshöjningar.

Vid fyratiden i lördags fick polisen larm om att någon brutit upp dörrarna till aulan vid Hagsätraskolan. Sedan dess ockuperar en grupp som kallar sig ”Avprivatisera Hagsätra” lokalen, som stått tom i nio år. De har givit den namnet ”Aula för allmänheten”.

– Vi är här för att vi upplever att det inte finns mötesplatser. Hela Hagsätra har blivit privatiserat. Den här aulan är den sista utposten av kommunägda byggnader i området, säger en av ockupanterna, som vill vara anonym eftersom ockupationen är polisanmäld.

– Rätten att bo kvar står över företags vinster, säger en annan ockupant.

Den k-märkta aulan ägs av det kommunala fastighetsbolaget Sisab och har bara använts som lagerutrymme sedan 2007. Nu bjuds här på gratis mat och fika, det finns lekhörna för barn och en gratis klädloppis.

I måndags kväll hölls ett boendemöte i lokalen, där omkring 40 personer deltog. Syftet var att att organisera sig lokalt mot privatiseringar, framför allt mot det Kamprad-ägda bostadsbolagets Ikanos renoveringar som riskerar att ge hyreshöjningar så höga som 63 procent.

En av dem som inte deltar i ockupationen, men kom till boendemötet för att han hotas få sin Ikanolägenhet renoverad mot sin vilja är Jakub Lipko. Hans hyra skulle då höjas från 6400 till 8400 kronor. Men han har vägrat skriva på godkännandet för renoveringen.

– De vill tvinga oss att betala för ett stambyte och för Ikeakök som inte kostar dem nåt, eftersom det är deras egen produktion. Det är kriminella metoder.

Ett stambyte i sig ingår i normalt underhåll och ska inte leda till hyreshöjning. Och renoveringen är Jakub Lipko liksom många andra på mötet inte intresserad av.

– Men vi måste sluta kalla det lyxrenoveringar, när det i själva verket rör sig om en standardsänkning, utropar en äldre man och får medhåll omkring sig.

Bland idéerna som dyker upp under mötet finns att bjuda in folk till möte på torget, som också ägs av Ikano, att hyresstrejka och att samla och sprida erfarenheter av att göra motstånd.

– Vi måste komma ihåg att det här har funkat förut, säger Jo Tengblad Söder.

Åse Richard, som rest hit från Uppsala, fyller i:

– För fem år sedan var jag var i er situation, och jag vill bara säga att ni är så rätt ute! Vi körde namninsamlingar och demonstationer och fick till hyreshöjningar på 18 i stället för 45 procent.

Bostadsbolaget Ikano köpte år 2012 upp 1200 lägenheter från allmännyttan i Hagsätra.

I fjol påbörjades renoveringarna som föranlett hyreshöjningarna, som i den senaste förhandlingen var omkring 37 procent.

– Det är en väldigt kraftig höjning. Men det är vår skyldighet som fastighetsägare att se till att lägenheterna är i tekniskt bra skick. I en drygt 60 år gammal byggnad är det inte alls orimligt att man byter stammar och el, tätskikt i badrummet och så vidare, säger Ikanos fastighetschef Christian Mariager.

Vissa bostadsbolag låter hyresgästerna vara med och välja renoveringsnivå. Varför gör inte ni så?

– De flesta vill ha en renovering, bara ett fåtal är emot. Med dem försöker vi ha en dialog. Jag har personligen försökt prata med ockupanterna utanför aulan, men de var inte intresserade.

Hur ser du på att folk kan tvingas flytta?

– Hittills har vi erbjudit en lägenhet i en angränsande fastighet med lägre hyra. Man kan tänka sig att man minskar från en fyra till en trea. Vi vill gärna ha kontakt med dem som inte tycker att det är en bra lösning, för att sätta oss ner och se vad vi kan göra, säger Christian Mariager.

Ockupanterna är anmälda för olaga intrång, något som även gäller de som nu vistas i lokalen. Hesam Akbari vid Stockholmspolisen berättar att de varit på platsen flera gånger.

– I första skedet eftersträvar vi dialog och förhandling och har erbjudit oss att vara en länk mellan fastighetsägaren, kommunen och ockupanterna. Vi vill lösa det på enkelt och smidigt sätt för samtliga parter och försöker få dem att frivilligt lämna lokalen, säger han.

Kan det bli aktuellt att kasta ut folk?

– Det har inte upplevts som hotfullt och inget föranleder just nu att agera mer kraftfullt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu