• Åsa Söderqvist har övergivit nervositeten för kaxigheten.
Fria Tidningen

ShitKid gör skräpig pop som ingen annan

Under namnet ShitKid gör Åsa Söderqvist lo-fi-pop som gett eko i internationell musikpress. – Jag gör min musik hemma i lägenheten på en risig laptop och har inte följt vad som skrivits om mig så noga, och inte riktigt fattat hajpen. Men visst, det är grymt, säger Åsa Söderqvist.

Flytten till Göteborg från Härnösand blev en källa till ny inspiration för 23-åriga Åsa Söderqvist.

– Jag hittade snabbt nya vänner här och hittade snart personer att spela med. Förutom ShitKid har jag bandet Honymoon V. Greta Faxberg som spelar gitarr där är även med i ShitKid, och sedan är det Linda Hedström på synt.

När en av bandmedlemmarna i Honymoon V blev gravid lades bandet på is och Åsa Söderqvist fortsatte med att skapa musik under namnet ShitKid. Hemma i lägenheten spelade hon in musik på sin laptop och lade ut materialet på Soundcloud. Det var för exakt ett år sedan. Debutsingeln Oh please be a cocky cool kid släpptes tidigare i våras på Pnkslm recordings, med artister som Sudakistan, Boys och Magic potion.

– Jag är bekant med Nora Karlsson i Boys, som ligger på Pnkslm. Efter att ha tagit en paus från min musik lyssnade jag på mina låtar och tyckte de lät bra och skickade helt enkelt in dem till skivbolaget. De svarade direkt, vilket var kul, säger Åsa Söderqvist.

I dagarna släpptes nya singeln RnR Sally från den kommande ep:n som innehåller fem nya låtar. Responsen från musikpressen har varit överväldigande. Tidningar som Bon, Sonic och Gaffa tävlade om att sprida superlativer över singeln, som även lovordades internationellt av Fader, Spin och Dazed. ShitKids skitiga och aviga lo-fi-pop låter ungefär som att Royal Trux-sångerskan Jennifer Herrema tagit plats i Jesus and Mary Chain. Skramligt, coolt och kaxigt.

– Jag är kaxig, skrattar Åsa Söderqvist. Mina influenser är annars allt möjligt, mycket pop och r’n’b, men även rock, punk och grunge. När det gäller soundet vill jag inte förfina det för mycket, då får hellre folk som lyssnar undra vad jag håller på med.

Åsa Söderqvist återkommer till kaxigheten och tillägger att den har växt fram på senare år. När hon växte upp i Kramfors var hon blyg och nervös, vilket gjorde att hon hade svårt att klara av framföranden i skolan.

– Jag är inte alls blyg som person i dag. Och min scenskräck har även den släppt. Att uppträda var jobbigt tidigare. Inför en spelning med Honymoon V var jag svinnervös i åtta timmar och till slut så orkade jag inte vara det längre. Tror att jag blev botad från det då. Nu kan jag istället se fram emot att stå på scen, säger Åsa Söderqvist.

Efter att den självbetitlade ep:n släpps väntar en spelning på Gagnef, därefter två Göteborgsspelningar, en på den kvinnoseparatistiska Klubb Åmål och senare i sommar en spelning på Röda sten.

– Sen vill jag bara spela mer, först turné i Europa och USA, säger Åsa Söderqvist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu