Dramatiskt i brittisk politik | Fria.Nu
  • Nigel Farage, ledare för invandringsfientliga och EU-kritiska partiet Ukip, meddelade i måndags sin avgång.
Fria Tidningen

Dramatiskt i brittisk politik

Efter resultatet av folkomröstningen om ett EU-utträde har det stormat rejält i den brittiska politiken. Nu avgår även främlingsfientliga Ukips partiledare Nigel Farage, den som hårdast drivit kampanjen för ett Brexit.

I måndags släpptes ytterligare en bomb i den brittiska inrikespolitiken: partiledaren för främlingsfientliga och EU-kritiska Ukip, det parti som gick i bräschen för ett EU-utträde, avgår. Ukip-ledaren Nigel Farage har efter omröstningen kritiserats för att ha ljugit om vad ett utträde skulle innebära och för att smita undan ansvar när Brexit blev verklighet. Farage själv menar dock att han avgår eftersom han vill ”ha tillbaka sitt privatliv”. I ett pressutskick skriver han att segern för lämna-sidan i folkomröstningen innebär att han uppnått sitt syfte med politiken, men han är övertygad om att Ukip kommer att fortsätta växa. ”Beslutet att vi lämnar EU står klart, men omständigheterna kring utträdet är fortfarande oklara. Om regeringen fortsätter förhala och Labour fortsätter att förlora väljare kan Ukips bästa dagar ligga framför oss.”

Premiärminister och partiledare för konservativa Torypartiet, David Cameron, meddelade strax efter omröstningen sin avgång. Men den förhandstippade efterträdaren Boris Johnson, Londons förre borgmästare, meddelade att han inte ställer upp till posten. Vem som därmed kommer efterträda Cameron som partiledare och sedermera den premiärminister som ska leda EU-utträdet är oklart. Otaliga ministrar i socialdemokratiska partiet Labour har samtidigt avgått i protest mot partiledaren Jeremy Corbyn. De har inte längre förtroende för den tidigare EU-kritikern, menar de.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu