Terrorattacken i Bagdad – en av IS värsta | Fria.Nu
  • Ljus tänds vid platsen för den mycket dödliga terrorattacken i Bagdad i söndags.
Fria Tidningen

Terrorattacken i Bagdad – en av IS värsta

Extremiströrelsen Islamiska staten, IS, har tagit på sig det blodiga självmordsdådet i den irakiska huvudstaden i söndags. Det är ett av rörelsens värsta attentat och kommer då de förlorar allt mer mark.

Fler än 200 människor, varav minst 15 barn, dödades i självmordsdådet i Bagdad tidigt på söndagen. En lastbil fylld med sprängämnen exploderade i ett shoppingområde i stadsdelen Karrada, där många var och handlade inför slutet på fastemånaden Ramadan. Attentatet är det dödligaste i Irak i år och premiärminister Haider al-Abadi har utlyst tre dagars landssorg.

Attentatet inträffade bara en vecka efter att irakiska säkerhetsstyrkor återtagit staden Falluja, en timmes bilfärd från Bagdad, från extremistgruppen IS. Återtagandet av Fallulja innebär att rörelsen förlorat tre av de städer den övertog för två år sedan och minst halva det område den tidigare kontrollerade. Mosul, Iraks näst största stad, är nu den enda staden i Irak som fortfarande kontrolleras av IS. Självmordsattacken i Bagdad var ett sätt att visa att man inte ger sig, menar en person ur säkerhetstjänsten i regionen.

– IS styrs av symbolism och den här attacken var delvis en hämnd för Falluja. De vill att Abadi ska veta att de trots sina förluster inte har gett sig av, säger hen till the Guardian.

Flera terrorattacker har den senaste veckan skakat världen. Förra tisdagen sprängde sig två självmordsbombare till döds på Istanbuls flygplats och minst 45 personer miste livet. I fredags togs flera personer gisslan på ett café i Bangladeshs huvudstad Dhaka. 22 personer dödades. IS har tagit på sig båda dåden, men Bangladeshs regering menar att det i Dhaka rörde sig om en lokal militant grupp.

Annons

Rekommenderade artiklar

Dramatiskt i brittisk politik

Massavhopp från Labour, en avgången premiärminister och nu lämnar även Brexits arkitekt, Ukip-ledaren Nigel Farage, skutan.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu